Як Китай переживає будівельну кризу


Китайським архітекторам на тлі будівельної кризи, що вибухнула, доводиться набагато більше працювати, при цьому умови праці погіршилися, а заробітна плата зменшилася.

 

Як повідомляє НЕРУХОМІ, у найбільших китайських містах, у тому числі в Пекіні, Шанхаї, Гуанчжоу та Шеньчжені відбуваються повсюдні звільнення, скорочення та затримки заробітної плати в галузі за останній рік.

 

 

"Якщо ви йдете з роботи до 10 години вечора, то день минає вдало. Я знаю, що деякі мої колеги працювали до 3 години ранку поспіль протягом трьох місяців", - розповіла архітектор Шу Чун І, колишня співробітниця державної компанії Shenzhen General Institute of Architecture Design & Research (SZAD).

 

Після тривалого періоду бурхливого розвитку міської забудови китайська індустрія нерухомості переживає потрясіння: забудовники борються з боргами, а будівельні проєкти зупиняються. Криза серйозно впливає на архітектурні бюро: колись надійні клієнти перестають замовляти проєкти.

 

З 13 китайських архітектурних фірм, акції яких котируються на біржі, лише в одній спостерігалося зростання доходів у 2022 фінансовому році.

 

У всіх інших 12 фірм спостерігалося значне падіння доходів, причому найгірші справи були у шанхайської HYP-ARCH Architectural Design Consultant, оборот якої знизився на 60,7%.

 

Одне з американських архітектурних бюро з офісом у Шанхаї повідомило Dezeen, що через відсутність проєктів воно скоротило чисельність своєї команди приблизно зі 100 до 30 осіб.

 

Інша закордонна фірма, що має офіс у Шанхаї, зізналася, що падіння доходів змусило її обмежити набір персоналу, внаслідок чого існуючі працівники змушені працювати довше.

 

Оскільки Китай вразив весь світ безпрецедентною швидкістю урбанізації, забудовники вимагали дедалі швидших термінів проектування та будівництва, щоб швидше переходити до наступного проекту.

 

У 2013 році SZAD уклав довгострокове стратегічне партнерство з гігантським китайським забудовником Evergrande, що призвело до реалізації багатьох великих проектів.