Територію на Стуса, 30А забудують: тут буде житловий комплекс

Фірма ТОВ «Транзитпромпроект» оформила право власності на об’єкт нерухомості площею 18м2 по вул.Стуса, 30А. Для обслуговування цієї крихітної споруди підприємство отримало в оренду на 10 років земельну ділянку площею 0,37 га. Тепер «Транзитпромпроект» намагається забудувати цю територію, порушуючи умови договору оренди та земельне законодавство.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Транзитпромпроект» в прискореному темні намагається змінити цільове призначення землі і, порушуючи умови договору землі, вже отримало документи на будівництво житла по вул.Стуса, 30А.

Землю на вул.Стуса, 30А дали в оренду терміном на 10 років попри зауваження земельників Івано-Франківського МВК. Територія площею 0,37 га надана для обслуговування нежитлового приміщення площею всього 18м2. Управління земельних відносин неодноразово висловлювало зауваження, що територія необґрунтовано завелика.

А Департамент архітектури видав фірмі-орендарю містобудівні умови та обмеження на будівництво житла тоді, коли земля надана в оренду для інших цілей, а цільове призначення самої земельної ділянки передбачає будівництво житла.

Крім цього, виникає сумнів: чи дійсно за цією адресою був об’єкт нежитлової нерухомості площею 18 м2? Проте, фото станом на травень 2015 року свідчать, що на цій території візуально будь-яка нерухомість відсутня. Натомість, тут ростуть дерева. Де-факто – зелена зона. Але не де-юре.

 

В травні 2016 року Департамент архітектури видав ТОВ «Транзитпромпроект» містобудівні умови та обмеження (МБУІО) на будівництво двох багатоквартирних житлових будинків по вулиці Стуса, 30А. Але цільове призначення самої земельної ділянки не передбачає зведення житла.

Згідно кадастрової карти, Департамент архітектури видав МБУІО на забудову 0,37 га землі, яка має цільове призначення «для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови».

 

Зясувалося, що протягом останнього часу «Транзитпромпроект» активно працював над зміною цільового призначення землі. Проте – безуспішно. Цільове призначення землі залишається «для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови».

Тим не менше, Департамент архітектури чомусь видав містобудівні умови та обмеження для будівництва двох багатоквартирних житлових будинків на землі, яка для цього не передбачена.

Оренда землі: непомірні апетити

Товариство з обмеженою відповідальністю «Транзитпромпроект» створили 9 грудня грудня 2013 року. Вже через 2 тижня воно оформило свідоцтво про право власності на нерухоме майно в мікрорайоні Позитрон за адресою Василя Стуса, 30А. Згідно документації, це нежитлові приміщення площею всього 18 м2.

 

 

Маючи хоч і мізерну нерухомість, у 2015 році «Транзитпромпроект» просить міську владу надати їй землю для обслуговування нежитлового приміщення. Земельні апетити у фірми зашкалюють – 0,37 га землі для обслуговування приміщення площею у 18м2.

Під час розробки документації та передачу в оренду землі, управління земельних відносин двічі висловлювало зауваження, що площа земельної ділянки безпідставно завелика. Проте це не завадило міській раді передати фірмі в оренду 0,37 га землі в спальному районі міста.

28 січня 2016 року Івано-Франківська міська рада затверджує проект землеустрою та вирішує передати в оренду фірмі «Транзитпромпроект» цю землю. Цільове призначення земельної ділянки, згідно рішення міськради, - «для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови». Термін оренди – 10 років.

 

Поспішиш – людей насмішиш

Маючи в оренді земельну ділянку, «Транзитпромпроект» звертається до міської ради з проханням змінити цільове призначення землі через складання уже нового проекту землеустрою. Так, 26 квітня 2016 року міськрада дала дозвіл товариству з обмеженою відповідальністю «Транзитпромпроект» на складання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки цільове призначення якої змінюється з обслуговування нежитлових приміщень на будівництво багатоквартирних житлових  будинків з приміщеннями громадського призначення.

31 травня, не чекаючи на затвердження нового проекту землеустрою, який би дав право змінити цільове призначення землі, Департамент архітектури і містобудування видає на замовлення ТОВ «Транзитпромпроект» містобудівні умови та обмеження на будівництво двох багатоквартирних житлових будинків з приміщеннями громадського призначення.

Тобто, по-факту, знаючи про майбутню долю землі, місто дозволяє її забудувати, ще перед тим, як привести у відповідність земельну документацію. Але раптом щось пішло не так…

8 липня 2016 року міська рада затверджує новий проект землеустрою на Стуса, 30А. Але навіть в новому землеустрої цільове призначення земельної ділянки залишається без змін – для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови.

При цьому, у рішенні міської ради хитро прописана суперечливість. Вказано чомусь дві цільові призначення землі, які суперечать один одному. «…для будівництва багатоквартирного житлового будинку з приміщеннями громадського призначення (згідно КВЦПЗ – для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови)», - йдеться в рішенні міської ради. Для допитливих читачів розяснимо, що КВЦПЗ – це кваліфікація видів цільового призначення землі. Саме вона має юридичну силу і вноситься в держкадастр.

Тож, міська рада затвердила новий проект землеустрою для ТОВ «Транзитпромпроект», але цільове призначення землі так і змінилося.

Залишається відкритими ряд питань:

  • Чи дійсно за адресою Стуса, 30А був фактично обєкт нежитлової нерухомості?
  • Чому міська влада для обслуговування споруди у 18м2 дала в оренду на 10 року земельну ділянку площею у 0,37 га в супереч зауваженням управління земельних відносин?
  • Чому Департамент архітектури і містобудування видав МБУІО на будівництво житла, коли земля надана в оренду для інших цілей, а цільове призначення самої земельної ділянки передбачає будівництво житла?
  • Чи виросте новий житловий комплекс на земельній ділянці, яка була надана в оренду для інших цілей?

Про фірму-орендаря

 

ТОВ «Транзитпромпроект» зареєстроване 9 грудня 2013 року. Керівник – Халак Оксана Василівна. Статутний капітал становить трохи більше 12 тисяч гривень. Також Халак Оксана Василівна є директором первинної профспілкової організації Івано-Франківського регіонального Фонду сприяння молодіжному житловому будівництву.