Юрій Брикайло: У Львові та Франківську найбільше законних новобудов


Вперше за роки незалежності з’явилася повна офіційна і, що важливо, доступна для всіх інформація про загальний стан будівництва в Україні.

 

Про неї розповів експерт із містобудівного права, адвокат Юрій Брикайло.

 

На основі відкритих даних з Реєстру ДАБІ, а також із власних архівів Юрій Брикайло зібрав статистичні та аналітичні дані і створив систему, яка дасть змогу всім охочим автоматично формувати статистику за певними критеріями, пише 24 канал.

 

«Я давно цікавлюся цим питанням. Однак через відсутність повної і, що важливо, офіційної інформації зробити це було практично нереально. Наразі вже дослідив ситуацію з багатоквартирними будинками (код за класифікатором ДК 018-2000 — 1122.1 та 1122.2) площею від 1000 квадратних метрів. Часовий проміжок – від 2015-го до 2019 року. За цей час в Україні введено в експлуатацію 3971 багатоквартирний житловий будинок загальною площею практично 54 944 473 квадратні метри! Це як кілька областей України разом. Побачити Київ, Одесу, Харків, Дніпро в п’ятірці лідерів за кількістю збудованого житла для мене було очікувано. А ось наприклад, Львів, Франківськ, Тернопіль чи Хмельницький дуже здивували. Ці відносно невеликі міста за минулі чотири роки стабільно були у п’ятірці, де найбільше будують.

Приємно, що Західна Україна так розбудовується. У будь-якому разі це показник економічного розвитку. І краще за показники Кіровоградської і Миколаївської областей, де будівництва взагалі немає», – зазначив експерт.

 

На думку експерта, містобудівні кадастри – це важлива складова містобудівних документів, а їхня відкритість – показник прозорості роботи посадовців.

 

«Вперше в реєстрі дозвільних документів ДАБІ є інформація про кадастрові номери земельних ділянок та адреси об’єктів. Якщо коротко, то все це свідчить про прозорість роботи. Дозволяє уникати грубих порушень земельного і містобудівного законодавства.

У цьому контексті цікава Західна Україна. У таких містах, як Львів, Франківськ, Тернопіль якість містобудівної документації, зокрема містобудівні кадастри, суттєво вища за якість аналогічної, наприклад, у Києві. Так, там є свої нюанси і з тією ж поверховістю. Але шанси збудувати чи придбати незаконне житло там значно нижчі, практично відсутні», – каже Юрій Брикайло.