ДАБІ хоче перевіряти новобудови не один раз, а на всіх етапах будівництва

Державна архітектурно-будівельна інспекція України (ДАБІ) планує відмовитися від планових і позапланових перевірок, замінивши їх так званим поетапним контролем будівництва.

Як повідомив її голова Олексій Кудрявцев, новий підхід дозволить уникнути проблемних ситуацій: коли не можна знайти компанію-забудовника, перевіряючих не пускають на будівництво або самі контролери ходять, куди їм хочеться, пише Ubr.ua.

 

«Ми хочемо на законодавчому рівні закріпити цей процес, щоб до моменту введення в експлуатацію, об'єкт повністю відповідав усім нормам і вимогам», - зазначив Кудрявцев.

 

На всіх етапах будівництва буде перевірятися дотримання будівельних норм і правил, проектних рішень та експертних висновків. Якщо є порушення, то будівництво буде зупинятися. Наприклад, якщо будинок зводиться без важливих конструкційних елементів, з порушенням правил протипожежної безпеки, або не дотримуються норми звукоізоляції.

 

Головною метою контролю в будь-якому будівництві є перевірка відповідності виконаних робіт затвердженій проектній документації та державним будівельним нормам (ДБН).

 

Досі єдиним інструментом, який міг би гарантувати якість споруджуваного об'єкта залишаються планові перевірки. Як стверджують в ДАБІ, за весь час будівництва фактично можна провести тільки одну таку інспекцію. При цьому інспектори не можуть знати, на якому етапі будівництва буде знаходитись об'єкт, коли вони прийдуть. Адже план відвідувань затверджується заздалегідь - на весь рік.

 

Мало того, нерідко виникає проблема з допуском інспекторів на об'єкт. Що робить існуючу систему контролю не надто ефективною. В першу чергу тому, що у контролерів немає можливості перевірити будівництво на всіх ключових етапах.

 

Як пояснила керівник сектору будівництва Офісу ефективного регулювання (BRDO) Олена Шуляк, етапи будівництва умовно можна розділити на: зведення несучих конструкцій (підземна і наземна частини), монтаж огороджувальних конструкцій та інженерних мереж.

 

В результаті виходить, що недоробки або порушення правил, що виникли, наприклад, на початкових етапах будівництва не завжди можуть бути виявлені, а якщо їх все-таки знайдуть, то виправити що-небудь буде складно. Ось і виходить, що спочатку будують з порушеннями, а потім намагаються це узаконити.

  

«Бізнес привчили до того, що простіше домовитися, особливо при будівництві житла», - зазначив віце-прем'єр-міністр України - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко.

 

Тому чиновники пропонують на законодавчому рівні відмовитися від планових і позапланових перевірок, запровадивши поетапний контролю виконання будівельних робіт по об'єктах середнього і значного класу наслідків. До таких належить, наприклад, споруди багатоповерхового житла і промислових об'єктів.

 

У надії на те, що це дасть можливість гарантувати якість робіт протягом усього періоду будівництва. А також стане додатковою гарантією для інвесторів.

 

До кінця тижня на сайті ДАБІ буде розміщена презентація цих змін для громадського обговорення. За словами Олени Шуляк, після прийняття відповідних змін до законів, постановами Кабміну буде затверджений безпосередньо список об'єктів, до яких буде застосовуватися поетапний контроль.

 

Поки пропонується, щоб після виконання кожного етапу будівельних робіт ДАБІ буде приходити на огляд, в результаті чого буде видавати довідку про відповідність нормам. Або видавати припис на усунення виявлених порушень, як це відбувається зараз.

 

«У такому випадку при введенні об'єкта в експлуатацію, основні етапи вже будуть перевірені», - каже Олена Шуляк.

 

Важливим нововведенням є той факт, що на перевірку інспекторів будівельники будуть викликати самі, тобто після завершення чергового етапу робіт і в зручний для себе час.

 

Одночасно, за словами Олексія Кудрявцева, пропонується переглянути систему застосування штрафів. Зокрема, за незначні порушення вимог містобудівного законодавства тільки в разі невиконання приписів про їх усунення. Мало того, якщо є об'єктивні причини невиконання приписів в термін, він може бути продовжений, знову-таки без сплати штрафу. І тільки якщо компанія повністю ігнорує вимоги контролерів - його випишуть.

 

Однозначно штрафи будуть застосовуватися, і інспектори будуть продовжувати ходити на позапланові перевірки, якщо виявлять самобуд - зведення будівель без жодних дозвільних документівю

 

Ще один важливий момент - під час перевірок будівництво не зупиняється. Це можливо тільки при виявленні істотних недоліків.