Як створюють житло для вимушених переселенців в Івано-Франківську


На Прикарпатті відремонтують покинутий гуртожиток і готель. Відновлені споруди будуть використовувати, як тимчасовий прихисток для переселенців.

 

Ремонтом будівель в Івано-Франківську займуться волонтери. Загалом нове житло отримають 700 осіб, пише realestate.24tv.ua.

 

Як розповіли архітектори проєкту, це буде тимчасовий, але комфортний прихисток. Замість шкільних спортзалів, переселенці житимуть в окремих кімнатах. Наразі працюють над переплануванням колишнього приміщення міського департаменту освіти. Раніше приміщення нагадувало одну велику залу. Проте сьогодні тут встановили стіни, які забезпечать мешканцям приватність.

 

Більшість з будівельників – вимушені переселенці, без попереднього досвіду ремонтних робіт.

 

"Ця спільна справа допомогло мені бути корисною, легше себе почувати. Я розумію, що наші воїни на фронті воюють, а я – як такий воїн зі шпателем. Воюю тут, роблю корисну справу для українців", – каже волонтерка Анастасія.

 

Переобладнанням старих будівель під житло займається урбаністична платформа. Це вже третій житловий об'єкт, куди планують поселити півтори сотні біженців.

 

"Тут 2 поверхи лише, перший поверх можна буде адаптувати для людей з інвалідністю. У випадку готелю – він далі від центру, тож будемо там поселяти тих, хто працює, мобільних", – розповідає комунікаційниця проєкту Оксана Городівська.

 

Будівля готелю розрахована на 90 людей – ще один волонтерський проєкт. Будівля довго простоювала. З початком війни власниця віддала її в користування міста на 4 роки.

 

Відремонтувати кожен з цих об'єктів коштує понад 200 тисяч євро. Усі роботи волонтери проводять за пожертви благодійників або грантові гроші. До ремонтних робіт, окрім переселенців, залучають також фахових майстрів.