Як отримати іпотечний кредит від 3 до 7% річних на придбання житла

З 1 жовтня в Україні запрацювала державна житлова програма «єОселя», що передбачає надання громадянам України пільгових іпотечних кредитів від 3 до 7% річних на 20 років для придбання квартири в багатоквартирному будинку або майнових прав на житло, що будується.

Хто може скористатися цією програмою та що для цього потрібно, розповів Юридичний порадник.

 

Зазначається, що доступним іпотечним кредитуванням за програмою «єОселя» можуть скористуватися громадяни України, які належать до однієї з таких категорій:

 

під 3% річних:

- військовослужбовці Збройних Сил за контрактом, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Головного управління розвідки Міноборони, Національної гвардії, Держприкордонслужби, Управління державної охорони, Держспецзв’язку, Держтрансслужби, військові прокурори Офісу Генерального прокурора, особи рядового і начальницького складу ДСНС, співробітники Служби судової охорони, особи начальницького складу управління спеціальних операцій Національного антикорупційного бюро, поліцейські та члени їх сімей;

- медичні (фахівці та професіонали), педагогічні та наукові (науково-педагогічні) працівники закладів державної або комунальної форми власності;

 

під 7% річних:

- ветерани війни та члени їх сімей;

- учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, сім’ї загиблих (померлих) ветеранів війни, а також сім’ї загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України (крім тих, яким виплачена одноразова грошова допомога);

- внутрішньо переміщені особи;

- інші громадяни України, які не мають власної житлової нерухомості або у власності яких менше ніж 52,5 кв. метра для сім’ї з однієї особи (одинока особа) та додатково 21 кв. метр - на кожного наступного члена сім’ї.

 

Разом із тим, кандидати, які підпадають під одну із наведених вище категорій, мають відповідати додатковим вимогам, а саме:

- вік - від 18 до 70 років (включно);

- платоспроможність – підтверджена документально можливість здійснювати платежі з погашення та обслуговування кредиту;

- відсутність у кандидата та членів його сім’ї діючих пільгових державних іпотек та лізингу;

- не належати до осіб під санкціями та не перебувати у реєстрі олігархів.

- не мати у власності понад 52,5 кв. м. для сім’ї з однієї особи та 21 кв. м. - на кожного наступного члена сім’ї (НЕ враховується нерухомість, що розташована в районі проведення воєнних (бойових) дій або на території, яка перебуває в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні).

 

Подати заяву на пільгове іпотечне кредитування можна за допомогою порталу Дія. Із документів при цьому додатково потрібно буде надати:

- довідку про доходи за останні 6 місяців;

- довідку за формою ОК-7.