Поради прикарпатцям: як не втратити гроші та квартиру в разі банкрутства забудовника


Порадами ділиться член правління Асоціації правників України та один із розробників Кодексу з процедур банкрутства Юліан Хорунжий.


 

1. Як не залишитися без квартири?

 

У разі банкрутства забудовника шансів на повернення коштів, а тим більше на отримання квадратних метрів від нового забудовника, не надто багато.

 

Проте це не означає, що за свої права не варто боротися. Отже, якщо забудовник увійшов у процедуру банкрутства, то інвестор має слідувати стандартному алгоритму дій кредиторів:

 

- протягом 30 днів з моменту відкриття справи подати свої вимоги до; заява подається до господарського суду, де розглядається справа;

 

- суд виносить рішення про визнання вимог та їх включення до реєстру; інвестори ухвалюють рішення про подальшу процедуру банкрутства, а також отримують право на повернення коштів за рахунок продажу майна.

 

2. Чи можливо отримати свою квартиру в разі банкрутства забудовника?

За умови, що недобудова не перейшла до іншого забудовника, це малоймовірно. Якщо йдеться про «ошуканих інвесторів», то в наших реаліях отримати хоча б якусь компенсацію за недобудоване житло вже є значним досягненням.

 

Загалом у разі банкрутства, насамперед, необхідно розраховувати на порядність «нового» забудовника, оскільки існують достатні правові підстави для того, аби залишити інвесторів «з нулем». Або ж інвесторам варто об’єднуватися й самостійно фінансувати роботи із завершення будівництва – такі приклади теж були.

 

3. Як не залишитися «з нулем» у разі банкрутства забудовника?

 

Перед будь-яким інвестуванням потрібно ретельно вивчити забудовника (надійність, фінансовий стан тощо) і лише після цього вкладати гроші. Якщо ж забудовник все-таки став банкрутом, ось декілька порад:

 

- інвестору передусім потрібно займати активну позицію та об’єднуватися з іншими у формальне або неформальне об’єднання; це перетворить інвесторів на реальну силу, з якою майбутньому забудовнику доведеться рахуватися;

 

- «ошукані вкладники» є доволі незручним та дискомфортним опонентом для різного роду схем; однак необхідно враховувати, що такому об’єднанню доведеться «воювати» одразу на декількох фронтах: юридичному, публічному, з органами місцевого самоврядування;

 

- об’єднання має реальні шанси стати стороною переговорів з потенційними новими забудовниками та виторгувати собі якщо не квадратні метри, то принаймні пристойну компенсацію.

 

4. Компенсації та неустойки в разі банкрутства забудовника

 

Велика Палата Верховного Суду визнала, що інвестори можуть стягнути із забудовника-банкрута сплачені за непобудовану квартиру гроші.

 

Але, як правило, розмір боргів забудовника є дуже значним і розраховувати на 100% повернення коштів – справа марна (бо інвестори є кредиторами лише четвертої черги погашення боргів). У разі недостатності коштів на виплату одній черзі вимоги погашуються пропорційно.

 

Стягнення неустойки чи інших штрафних санкцій — взагалі безнадійна справа. Такі вимоги включаються аж до шостої черги. А якщо коштів банкрута не вистачає навіть на четверту чергу, то вимоги шостої, звісно, будуть прощені банкруту судом.