Як краще здати квартиру в оренду?


Сучасний ринок нерухомості не лише пропонує великий вибір якісного житла, а й дає можливість отримувати з нього дохід. Одним з найпопулярніших варіантів стабільного заробітку є оренда житла.

 

Щоб вільна квартира працювала на вас, і така діяльність була законною, ми підготували важливі поради. З ними пошук орендаря буде успішним, а заробіток  регулярним.  Здача квартиру в оренду, як вид пасивного прибутку  Купівля квартири для здачі в оренду на сьогодні є одним з найпоширеніших способів заощадження, захисту вільних коштів від інфляції та формування фінансової «подушки» на майбутнє.

 

Також це пасивні інвестиції, при яких вкладення зусиль є мінімальними, адже не потребують досвіду, особливих знань та активної участі. Необхідно лише правильно підготувати житло та знати особливості законодавства, щоб уникнути можливих проблем.

 

Як підготувати житло до здачі в оренду

 

Перш ніж займатися пошуком орендаря, слід переконатися, що квартира в належному стані. Потрібно перевірити справність техніки, чи немає проблем з комунікаціями та виявити можливі несправності, щоб ще до здачі все відремонтувати.   Далі оцінюємо зовнішній вигляд житла. Квартира з новим ремонтом та стильним оформленням має більше шансів на успішну угоду, аніж квартира із застарілим інтер’єром. Тому якщо є потреба переклеїти шпалери, замінити змішувач тощо  краще зробити це.  

 

Далі обов’язково слід здійснити генеральне прибирання. Чиста охайна квартира виглядає значно привабливіше. Якщо є неприємні запахи, їх теж варто усунути.   Не менш важливо облаштувати квартиру необхідними меблями та технікою, забезпечити підключення до інтернету. У квартирі обов’язково має бути ліжко-місце або розкладний диван, шафа для одягу, стіл. Якщо у квартирі житиме сім’я з дітьми, варто подбати й про побутові зручності й для них.   Не зайвим буде купити посуд, рушники, комплект постільної білизни, набір побутової хімії та засобів для прибирання. Квартира має бути готова до заселення в момент огляду.   Збільшує шанс здати житло наявність стильних деталей інтер’єру. Красиві світильники, подушки чи вази додадуть квартирі затишку та домашньої атмосфери. 

 

Розмістіть ефективне оголошення 

 

 

Швидко здати квартиру в оренду допоможуть оголошення в інтернеті. Рієлтори радять шукати орендарів на тематичних онлайн-майданчиках, які спеціалізуються на нерухомості. Це можуть бути портали DIM.RIA та ЛУН, платформа онлайн-оголошень OLX (категорія Нерухомість). На сьогодні вони є найпопулярнішими інтернет-ресурсами в Україні з великою кількістю користувачів.   Якщо ви ще не зареєстровані, слід зареєструватися і підготувати оголошення про здачу квартири.

 

Щоб воно було ефективним і привертало увагу потенційних клієнтів, рекомендуємо дотримуватися наступних правил: 

1. Зробіть красиві фото. Важливо сфотографувати кожну кімнату з такого ракурсу, щоб на фото було видно планування та площу. Для більшої якості краще робити світлини при денному освітленні. До фото квартири можна додати фотографії видів з вікна. Красиві панорами міста стануть додатковою перевагою такого житла. 

2. Підготуйте назву оголошення. Сформулюйте чітко заголовок, використовуючи ключові слова, по яких орендарі можуть відшукати вашу пропозицію. Наприклад, оголошення про оренду квартири в Івано-Франківську в житловому районі Manhattan матиме такий заголовок: «Оренда однокімнатної квартири 45 кв. м з меблями в центрі міста біля озера, новобудова, ЖК Manhattan, є паркомісце». Можна проаналізувати найпопулярніші запити і їх теж використати в назві оголошення. 

3. Напишіть опис квартири. Текст опису має бути оптимальним по розміру і розкривати усі характеристики житла: площа та кількість кімнат, стан ремонту і меблів, поверх і види з вікна, наявність гаража або паркінгу, інфраструктура всередині та довкола житлового комплексу. Речення повинні бути простими та зрозуміли, а опис  максимально правдивим. 

4. Розпишіть переваги локації. Для багатьох орендарів місце розташування ЖК є одним з вирішальних параметрів під час вибору. Тому важливо розписати наявність поруч магазинів, шкіл, садочків, медичних закладів, спортивних клубів, рекреаційних зон, парків, зупинок маршрутного транспорту тощо. Також слід вказати відстань від будинку до цих об’єктів.

 

Приклад такого опису: “Комплекс розміщений біля міського озера та неподалік річки Бистриця Солотвинська. З квартир будинків відкриваються чудові краєвиди на міське озеро, панорами міста та Карпати. Відстані до інфраструктурних об’єктів: 

  • садок № 16 – 12 хв; 
  • ліцей № 23 – 5 хв; 
  • міське озеро – 5 хв; 
  • набережна ім. В. Стефаника – 10 хв; 
  • історичний центр міста – 10 хв. 

 

Можна обрати й простіший спосіб  звернутися до рекламних агенцій або рієлторів, які зроблять все самі та доволі швидко. Але, звісно, за таку послугу потрібно буде заплатити. 

 

 

Які документи потрібні для здачі квартири в оренду

 

Якщо оголошення спрацювали та знайшовся клієнт на квартиру, настає етап юридичного оформлення. Тобто обидві сторони повинні підписати документи, які визначають термін оренди, умови оплати та користування житлом, а також містить перелік правил, що дозволяють уникнути можливих конфліктів у майбутньому.

 

Власник квартири та її наймач підписують такі документи: 

 

  1. Договір оренди. У ньому описуються умови оренди, права, обов’язки та відповідальність кожної зі сторін. Підписання такого договору засвідчує, що житло здається в оренду офіційно та без порушень законодавства. 
  2. Договір про надання комунальних послуг. Він дозволяє контролювати вчасність оплати рахунків, перевіряти відсутність заборгованості. 

 

На момент підписання цих документів орендар та орендодавець повинні мати з собою паспорт громадянина України чи інший документ, що посвідчує особу, довідку про присвоєння ІПН. Орендодавець також має мати документи, що посвідчують право власності на квартиру: свідоцтво про право власності, завірений нотаріусом договір купівлі-продажу/дарування/спадкування або інші документи. 

 

Як законно здати квартиру під оренду

 

Згідно з законодавством України, власник житла, яке здається в оренду, зобов’язаний сплачувати податки: 

  • Податок з доходів фізичних осіб 18%. 
  • Військовий збір  1,5%. 

 

Сплата цих податків гарантує прозорість та офіційність діяльності орендодавця.  Для захисту майна, яке здається в користування, його власник має право отримувати заставу в розмірі місячної орендної плати. Вона може бути використана власником житла як компенсація за зіпсований ремонт, пошкоджені меблі чи навмисно зламану техніку.

 

Внесення застави, умови її стягнення та повернення повинні бути прописані в договорі. 

 

 

Де в Івано-Франківську купити квартиру під оренду

 

Хто розглядає пасивний дохід та планує купити квартиру під інвестиціїрадимо вибирати серед новобудов компанії blago. На сьогодні компанія одночасно реалізує 12 житлових комплексів у різних частинах Івано-Франківська, де можна купити вже готову квартиру та облаштувати її під здачу в оренду. Кожен з цих комплексів має власну інфраструктуру та сучасні технологічні рішення. Квартири у таких ЖК мають більший попит у порівнянні з вторинним житлом та є ліквідним інструментом капіталовкладення.

 

Тож хто досі вагався, який спосіб заробітку обрати, рекомендуємо купувати квартири під інвестиції. Івано-Франківськ приємно здивує різноманітністю вибору та якістю новобудов.   Допоможемо вибрати найпривабливіші варіанти, телефонуйте: +38 (067) 761-28-35