В Україні дозволять продавати право оренди на землю

Міністерство аграрної політики і продовольства України розмістило на своєму сайті для публічного обговорення проект закону про обіг сільськогосподарських земель, який Кабінет Міністрів мав підготувати і внести в парламент ще в березні.

Згідно з текстом документа, Мінагропрод має намір запропонувати Раді узаконити продаж прав оренди землі та права користування землею для сільськогосподарських потреб (емфітевзис). Власник землі матиме переважне право на викуп цих прав.

У разі продажу прав оренди або емфітевзису третім особам власник землі матиме право на отримання певних відсотків від суми угоди.

У разі ухвалення закону, власники прав оренди або емфітевзису зможуть також передавати ділянки в суборенду і оформляти їх як заставу для отримання кредитного фінансування.

Як повідомляли ЗМІ, в Україні з 2001 року діє мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення. Власниками землі є тільки фізичні особи, які зараз фактично позбавлені права нею розпоряджатися. У зв’язку з цим всі аграрні підприємства України обробляють тільки орендовану землю. Однак експерти стверджують, що тіньовий ринок землі в Україні існує.

Термін дії мораторію закінчується 1 січня 2017 року. Верховна Рада зобов’язала Кабінет Міністрів розробити законопроект про обіг землі сільськогосподарського призначення до 1 березня 2016 року.

За матеріалами УНІАН