Українцям серйозно "прикрутять" батареї взимку: що потрібно робити вже зараз


Взимку у квартирах українців може відчутно похолодати, адже Кабмін планує "прикрутити" батареї на 2 градуси з метою економії.

 

Якщо зараз у квартирі не повинно бути нижче 18 градусів, а для кутових кімнат взагалі 20, то за новими правилами норму зменшать до 16 та 18 градусів, пише "Оглядач".

 

Експерт у сфері ЖКГ Олег Попенко розповідає, що цього року для цього є реальні підстави.

 

За його словами, навіть європейські політики просять своїх громадян знизити в опалювальний сезон температуру у квартирах для того, щоб відмовитись від російського газу та підтримати Україну.

 

Кабмін теж хоче піти на такий крок, і це допоможе державі заощадити десятки та сотні мільйонів кубометрів газу за опалювальний сезон.

 

Що буде у квартирах?

 

Проблема таких нововведень полягає в тому, що торік, навіть за високих нормативів, температура повітря в деяких квартирах ледь сягала 18 градусів.

 

На це впливає безліч причин, наприклад, високі втрати при доставці теплоносія, плачевний стан будинків, через який йде тепло. Якщо знизити температуру теплоносія, а ситуацію з будинками залишити як є, то в окремих хрущовках температура може опуститись і до 14 градусів.

 

"Норма 16 градусів – це погано. Це може призвести до серйозних проблем у будинках. Є санітарна норма, яка існує зараз: це не менше ніж 18 градусів", – нагадує Попенко.

 

Що робити?

 

Ще одна проблема полягає в тому, що зима завжди супроводжується збільшенням споживання електроенергії, хоча електромережі на це не розраховані. Це зі свого боку призводить до замикань, спалахів і навіть пожеж.

 

Тому у старих будинках необхідно вже зараз: звернутися до компанії, що управляє, для того, щоб електрик обстежив стан електропроводки в будинку; замінити, відрегулювати чи утеплити вікна.

 

Якщо ви хочете поміняти склопакет, краще зробити це зараз, оскільки з настанням холодів ці послуги подорожчають.

 

Реально може вирішити проблему енергомодернізація. Для цього потрібно створити ОСББ у багатоквартирному будинку, а також доведеться або подавати заявку на грант, або брати пільговий кредит, який зараз украй складно отримати.