Президент підписав Закон «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання»

Закон «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» - третій з законодавчого пакету з енергоефективності підписаний Президентом України Петром Порошенком. Необхідний і важливий крок до зменшення енергоспоживання та сплати за комунальні послуги для кожної української родини. Про це заявив на своїй сторінці у FB Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

«Мета закону – перехід на 100% облік споживання теплової енергії, гарячої та питної води за допомогою лічильників, що вже не дозволить перекладати на українські родини наднормативні втрати монополістів і закладе принцип, згідно з яким кожен буде оплачувати тільки ті обсяги комунальних послуг, які він фактично спожив. Обліковувати, значить управляти!», - підкреслив Геннадій Зубко.

 

Віце-прем’єр зазначив, що відсьогодні для операторів зовнішніх інженерних мереж почався відлік часу для встановлення будинкових лічильників обліку тепла, гарячої та холодної води там, де вони відсутні. Тож встановить лічильники постачальник послуг.

 

 «Останній зобов’язаний встановити будинкові лічильники тепла протягом року, будинкові лічильники гарячої та питної води для нежитлових будівель протягом одного року, а для житлових будівель – протягом двох років. Якщо він цього не зробить, на нього, а не на споживача, накладатимуться штрафні санкції», - розповів Зубко.

 

При цьому, у споживача залишається право самостійно купити лічильники, надавши їх для встановлення, або самостійно обладнати свій будинок обліком.

 

Після встановлення лічильника монополіст буде виставляти споживачу рахунки лише за реально спожиті ресурси.

 

«Облік дозволить проводити заходи енергоефективності, контролювати енергоспоживання, стимулюватиме до ощадливого використання тепла і води, що одразу позначиться зменшенням комунальних платежів. Енергоефективність починається з обліку!», - зазначив Геннадій Зубко.