Франківців закликають створювати ОСББ і брати участь у програмі “Енергодім”


В Івано-Франківську чотири будинки стануть теплішими на енергомодернізованими завдяки участі у програмі “Енергодім”.

 

Це програма часткового відшкодування витрат на заходи з енергоефективності в багатоквартирних будинках.

 

Фонд енергоефективності надає підтримку ОСББ для впровадження енергоефективних заходів шляхом надання грантів та запровадження комплексних технічних рішень з врахуванням кращих європейських практик з термомодернізації будівель. Діяльність Фонду фінансується державним коштом, фінансової підтримки ЄС та уряду Німеччини.

 

Про програму “Енергодім” на щотижневій оперативній нараді  доповідав заступник міського голови-директор Департаменту інфраструктури, житлової та комунальної політики Михайло Смушак.

 

В презентації він розповів, що вартість енергомодернізації – 1 мільйон гривень. Але! Згідно з програмою, 800 тисяч за вас заплатить держава. 

 

  • - 70 % вартості – дає Фонд  енергоефективності;
  • - 10 % – дає міський бюджет;
  • - 20 % – платять співвласники (ОСББ).

 

“Це стимул. Завдяки тому, що ОСББ беруть участь в цій програмі – це дає можливість мінімізувати значні витрати з міського бюджету. Якщо колись місто мало витратити багато коштів на енергомодернізацію – то зараз лише 10%, а ті самі роботи будуть виконані”, – доповідає Михайло Смушак.

 

Цього року у Франківську учасниками та “першими ластівками” програми стали будинки за 4 адресами: Богунська, 4 (ОСББ “БОГУНСЬКА 4”), Гаркуші, 19 (ОСББ “ГЕРДАН”), Молодіжна, 36 (ОСББ “МОЛОДІЖНА, 36”)  та Тисменецька, 238 (ОСББ “НАША ГОСПОДА”). Мешканці виконали всі необхідні вимоги, і там вже зараз виконують роботи.

 

“Є таке поняття як “реновація”. Тобто по суті це не просто ремонт будинку.  Він стає комфортніший і збільшується його вартість, а також термін експлуатації будинку”, – розповідає начальник управління житлової політики Геннадій Пономаренко

 

Також фахівець ділиться, що оскільки це нова державна програма – люди ще бояться брати участь.  Й дуже важливо, що знайшлись такі “перші ластівки” для міста, які по великому рахунку, покажуть іншим приклад. Адже люди природно заспокоюються, коли бачать конкретні роботи, а не просто якісь документи.

 

“Я підтримую цю програму. І взагалі вважаю, що якщо є така можливість – чому не скористатись? Мешканці мають активніше створювати ОСББ. Адже комунальні чи приватні управителі – це добре. Але не зовсім те, що вигідно та оптимально для міста. Адже коли мешканці створюють ОСББ, вони й беруть на себе відповідальність та роблять все для свого житла”, – каже міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків.