У Івано-Франківську найдешевші квартири у новобудовах


Нещодавно незалежний портал новобудов ЛУН оприлюднив ціни на квадратні метри у травні цього року у розрізі усіх областей України. Підрахунок здійснений на основі офіційних даних забудовників по кожному житловому комплексу. За даними сайту, найдешевші квартири у західних областях.

 

Цікаво, що найбільшою є вартість новобудов у регіонах поруч із зонами бойових дій.

 

 

З початку війни спостерігався підвищений попит на житло у безпечних областях: Івано-Франківська, Тернопільська, Львівська, Чернівецька. Тому фахівці одразу прогнозували у них пропорційний ріст цін на квартири.

 

Тенденція росту запитів щодо новобудов спостерігається й досі, проте, як видно з даних ЛУН, таке житло є найбільш доступним саме у регіонах підвищеного попиту.

 

Так, за новеньку квартиру у сучасному житловому комплексі Івано-Франківська потрібно заплатити в середньому 580 дол./кв. м.

 

Майже так само коштує житло у будівельних компаніях Тернопільщини (650 дол./кв. м) та Хмельниччини (600 дол./кв. м).

 

А вже у Львівській області новобудова обійдеться на 35-50% дорожче, сягаючи в середньому 870 дол./кв. м. Дещо складніша ситуація у забудовників центральної та східної частин України.

 

Так, у травні найдорожчі новобудови були у Києві та у Дніпропетровській області. За квартиру у столичному ЖК минулого місяця треба було заплатити в середньому 1440 дол. за 1 кв. м площі.

 

Майже вдвічі більше в порівнянні з Прикарпаттям коштувало нове житло на Дніпровщині. Як видно з діаграми, найнижча ціна на житло в Івано-Франківську не відповідає ринковій в Україні і вже в найближчий період слід очікувати її динамічний ріст.