У Франківську затвердили програму охорони культурної спадщини: що відреставрують


В Івано-Франківську під час сесії міської ради затвердили програму охорони культурної спадщини Івано-Франківської міської територіальної громади на 2022-2024 роки.

 

Вона є продовженням реалізації пам’яткоохоронної діяльності проваджуваної програмами 2016-2018 років та 2019-2021 років, пише Ратуша.

 

Основні завдання Програми:

Забезпечення умов збереження історичної забудови, пам’яток архітектури та містобудування населених пунктів міської територіальної громади, впровадження положень історико-архітектурного опорного плану міста Івано-Франківська.

Організація і впорядкування обліку та паспортизації об’єктів культурної спадщини Івано-Франківської міської територіальної громади.

Моніторинг технічного стану об’єктів культурної спадщини, визначення першочергових робіт з підтримання їх в належному стані та залучення до їх проведення власників і користувачів об’єктів.

Проведення наукових історико-архітектурних досліджень, науково-проектних та ремонтно-реставраційних робіт, спрямованих на збереження пам’яток та історичного середовища, ознакування археологічних об’єктів.

Опрацювання способів співфінансування реставраційних робіт об’єктів культурної спадщини міської територіальної громади.

Розробка програм і рекомендацій з експлуатації, утримування, збереження пам’яток архітектури. Формування і пропагування пам′яткоохоронної свідомості громадян (власників, забудовників, експлуатаційних та інженерних організацій) з метою бережливого ставлення до спадщини.

Сприяння формуванню відповідальних власників об’єктів культурної спадщини.

Формування громадської думки у сфері використання культурного надбання з усвідомленням пріоритетності питань збереження культурної спадщини.

Налагодження конструктивного діалогу і постійних консультацій з активними мешканцями, громадськими організаціями.

Проведення зустрічей з громадою та ЗМІ для інформування і вироблення спільної позиції, бачення зі збереження і адаптації пам’яткового фонду.

Забезпечення умов для збереження та подальшого використання нерухомих об’єктів культурної спадщини шляхом удосконалення комунікації та координації роботи органів управління, власників, користувачів, спеціалізованих організацій, громадськості.

Пропагування формування відповідальних утримувачів (власників) пам’яток шляхом укладення охоронних договорів, створення ОСББ тощо.

Співпраця з проектними організаціями щодо підняття рівня кваліфікації та ефективності при виконанні науково-проектних робіт на об’єктах культурної спадщини.

Визначення пріоритетного переліку об’єктів реставрації з формуванням завершених містобудівних комплексів. Сприяння залученню інвестицій у сферу охорони культурної спадщини.

Сприяння в адаптації та пристосуванню пам’яток у новому урбаністичному середовищі.

Організація виконання першочергових протиаварійних та консерваційних робіт на пам’ятках архітектури, забезпечення безпеки їх експлуатації, проведення комплексу заходів із встановленням тимчасових елементів пасивного захисту (уловлюючих екранів-сіток, огорож, захисних каркасів, тощо).

Вивчення та впровадження досвіду пам’яткоохоронної діяльності інших історичних міст України.

 

Об’єкти реставрації:

 

Продовження системної реставрації фасадів або окремих їх елементів пам’яток культурної спадщини.

Архітектурно-археологічні дослідження фортифікаційних укріплень та споруд Станіславівської фортеці (місць локацій Тисменицької брами, Гетьманських валів та замкових бастіонів).

Консерваційні роботи фортечного муру Західного бастіону у Фортечному провулку.

Сприяння реалізації концепції збереження та ревіталізації об’єкта культурної спадщини – пам’ятки архітектури та містобудування місцевого значення «Комплекс палацу з брамами (мур)» на вул. Шпитальній, 5 в м. Івано-Франківську.

Проведення ремонтно-реставраційних робіт та пристосування будинку Ратуші для міських потреб.

Ознакування археологічних об’єктів міста.

Виготовлення і встановлення анотаційних дощок на пам’ятках архітектури.