У Франківську презентували 3D-реконструкцію Станиславівської фортеці 1780 року. ВІДЕО


В Івано-Франківську презентували 3D-анімацію художньої реконструкції Станиславівської фортеці 1780 року.

 

Це зображення Північно-Західного бастіону, який зберігся до нашого часу поряд з кафе “Артур Бернс”, пише Ратуша.

 

Присутніми були краєзнавці, виконавець проєкту Денис Овчар, модератор Володимир Єшкілєв, представник фундації “Цинамоновий хрущ” Олег Головенський.

 

Ідея цього кліпу виникла власне у цьому закладі, “Артур Бернс”, який розміщений у Фортечному провулку. Це цікаве місце, єдиний, що зберігся до наших днів Північно-Західний бастіон Станіславської фортеці. Я знаю що, люди які працюють у цьому закладі, дбають про історію нашого міста, тому я звернувся до них з тим, щоб підтримали цей проект, – розповів Олег Головенський.

 

За його словами, виконавець проєкту Денис Овчар досліджував ті часи, якою була тогочасна архітектура, а це кількамісячна робота.

 

Коли до мене звернулися з цієї ідеєю, я поліз у літературу тих часів, яка існує. По аналогії Польщі тих же часів, з допомогою бібліотеки Конгресу США та військової бібліотеки Америки вдалося приблизно відтворити реконструкції. Проте дещо було домислами, – поділився виконавець.

 

Протягом п’яти місяців у 1661 році за проєктом Франсуа Корассіні з Авіньйону (Франція) споруджували Станіславівську фортецю. Фортеця мала форму правильного шестикутника із шириною сторони 400 метрів.

 

На вістрях шестикутника розташувались бастіони — зовнішні п’ятикутні укріплення, що дозволяли здійснювати флангуючий мушкетний обстріл вздовж стін. Поперечний розріз стін складав земляний вал завширшки 20-30 метрів, зміцнений зовні дубовими колодами.

 

До нашого часу збереглася тільки частина оборонного цегляного муру на розі вулиць Новгородської та Бельведерської.