Ціни на житло в Києві та регіонах України: як змінилися з початку року

Найдешевше купувати квартиру в східних областях країни.

Зараз у об'єктів класу "економ", зазначає Лев Коршевнюк, директор консалтингової аналітичної фірми "ІнфоЕксперт". Нерухомість класу "комфорт" балансує всередині коридору "економ" і "преміум" сегменту: від 18 000 до 45 000 гривень.

 

Від 26 500 до 63 600 гривень коштує один квадратний метр класу "преміум". Однак квадратний метр однокімнатної квартири в Києві навіть класу "економ" не може коштувати менше 700 доларів, попереджає архітектор бюро "Аспект" Тарас Годованець.

 

На трикімнатні квартири ціна "квадрата" може бути доступнішою, але не менше 650 доларів.

 

Все що нижче – збитково для забудовника і повинно викликати підозри. На початкових етапах забудовник може продавати метри дешевше, але в період оплати, особливо розстрочки, компанія візьме додаткові гроші, ділиться архітектор.

 

За підрахунками Тараса Годованця, вартість будматеріалів і робочої сили з початку року піднялася мінімум на 12-15%. Якщо ж забудовник не підвищив ціни – це значить, що він на чомусь заощадить.

 

Доступніші ціни в регіонах. У Київській області ціна квадратного метра коливається в районі 9 500 – 18 000 гривень. У Центрі України – 15 тис. грн за квадратний метр.

 

У Західному регіоні – 14300, Причорноморському – 14400, Північно-Східному регіоні – 12650. Донецько-Придніпровському – 12200 гривень за квадратний метр.

 

"На вартість квартир впливає функціональна наповненість житлових комплексів, що споруджуються: кількість створюваних об'єктів соціально-побутової, рекреаційної інфраструктури, зон відпочинку і ін., запланованих в тому чи іншому ЖК. Об'єкти інфраструктури, такі як поліклініки, дитячі садки, школи, торгові та спортивні центри, території дозвілля і відпочинку з одного боку – є перевагою того чи іншого житлового, а з іншого – істотно впливають на вартість квартир ", – додає Олександр Панфілов.

 

Для оренди шукати квартиру краще в перші місяці весни, тоді вийде дешевше.