Що треба врахувати тим, хто планує купити житло в період воєнного стану


Тим, хто планує придбати квартиру в новобудові, варто почекати, або хоч вибирати надійних забудовників із великою кількістю зданих в експлуатацію об’єктів.

 

Інакше існує ризик залишитися без житла, і без накопичень, проінвестованих в «квадрати», пише Побудовано з посиланням на Фінанс.

 

Купувати житло можна, але не у всіх регіонах країни

 

Держава розблокувала реєстри, роботу яких було зупинено у перший день повномасштабної війни. На початку травня міністр юстиції Денис Малюська видав наказ, яким затвердив перелік з 2832 нотаріусів. Вони вже можуть робити дії з цінного майна за умов воєнного стану. Нині список доповнюється, адже загальна кількість нотаріусів у країні — близько 6,5 тисяч.

 

Поки що не можуть купити житло мешканці Донецької, Луганської та Херсонської областей, де ведуться бойові дії. У цих регіонах не діють нотаріуси, а спеціалісти з інших областей не мають повноважень посвідчувати угоди.

 

Що буде з цінами в умовах війни

 

Експерти зазначають, що з підвищенням облікової ставки НБУ з 10% до 25% купити квартиру в новобудові буде складніше. У нових умовах великий ризик припинення кредитування як забудовників, і покупців квартир у новобудовах. Це призведе до того, що добудовуватимуться лише об’єкти, які не вимагають великих фінансових вкладень.

 

Водночас дедалі більше покупців звернуть увагу на вторинний ринок. До повномасштабного вторгнення велику роль на ринку житла у найбільших містах відігравали перекупники та інвестори — маючи капітал, вони скуповували нерухомість.

 

Відповідно, це позначалося збільшення вартості квартир. Але зараз ці особи не проявлятимуть великої активності. Крім того, в Україні часто змінюються правила гри та зростають податкові ризики, що робить процес перепродажу нерухомості менш рентабельним.

 

Де вигідно купувати новобудову

 

Якщо ви все ж таки зважилися вкластися в квартиру в новобудові, експерти радять звернути увагу на Прикарпаття, Тернопільську область та Закарпаття. Саме у цих регіонах фіксують оптимальні ціни — квадрат у середньому коштує 19 тисяч гривень.

 

Схожі ціни фіксують у Луцьку, Рівному та Хмельницькому. Місцеві ріелтори зазначають, що сьогодні купувати житло на первинному ринку навіть вигідніше, адже в обласних центрах ціна на житло стартує від 16 тисяч за квадратний метр.

 

За словами Юрія Пити, в якому місті ви не вирішили б купувати житло, варто звернути увагу на інфраструктуру та вигоди: дитячий садок, школу, поліклініку, магазини та відстань до роботи. Він нагадав, що бензин зараз дорогий, тому це також враховуватиметься при виборі об’єкта.

 

Піта додав, що покупці звертатимуть увагу на найближчі бомбосховища, паркінг для машин, відстань до якихось військових об’єктів, аеродромів, аеропортів тощо.

 

Незабаром забудовники почнуть враховувати ці нюанси при створенні новобудов. Однак це, за словами девелоперів, підвищить собівартість квадратного метра.