Суд відмовився повернути приміщення на Чорновола УПЦ МП


Івано-Франківський міський суд відмовив Івано-Франківській єпархії Української Православної Церкви у позові до Івано-Франківської міської ради.

 

УПЦ МП спробувала оскаржити рішення міської ради від 22.12.2016 року в частині вилучення земельної ділянки по вул. Чорновола, 6 зі схеми розташування культурних споруд.

 

Рішення прийняла суддя Іванна Ковалюк. Воно може бути оскаржене в апеляційній інстанції.

 

Судові баталії між міською радою та УПЦ МП триває багато років.

 

Нагадаємо,  20 грудня 2006 року виконком міської ради передав в оренду єпархії два нежитлові приміщення загальною площею 300 кв м для використання під молитовний будинок та канцелярію єпархіального управління.

 

За договором, дія оренди мала б припинитися, коли єпархія побудує поруч нову церкву. Адресою храму мала б бути вул.Чорновола,6Б. Проте будівництво досі не розпочали.

 

Натомість, Івано-Франківськ в цей час ще й надав єпархії УПЦ МП окрему ділянку для будівництва церкви по вул. Довженка, 2. Але і після спорудження церкви православні приміщення дитячого садка не звільнили.

 

У лютому 2017 року єпархія УПЦ Московського патріархату остаточно відсудила в Івано-Франківська приміщення по вул.Чорновола.

 

Проте Івано-Франківська міська рада звернулась до Господарського суду Івано-Франківської області з позовом до Івано-Франківської Єпархії Української Православної Церкви про зобов’язання звільнити нежитлові приміщення. Втім перед початком засідання міська рада подала клопотання про залишення справи без розгляду.

 

3 квітня, у Господарському суді відбулось підготовче засідання. Місто повідомило орендаря про припинення договору, попереджаючи, що приміщення повинні бути звільнені восьмого січня 2019 року.

 

Приміщення досі не звільнили, а Івано-Франківський господарський суд 30 липня поточного року відмовив у задоволенні вимог виконавчого комітету.

 

Натомість Львівський апеляційний суд 15 жовтня задовольнив вимоги Івано-Франківська.