Суд скасував припис Департаменту архітектури з вимогою розісклити колонаду “Дністра”


Суд визнав протиправним та скасував припис Департаменту містобудування та архітектури Івано-Франківської міської ради про усунення порушень законодавства у сфері охорони культурної спадщини. У документі чиновники зобов’язували власників готелю “Дністер” розісклити колонаду.

 

Про це йдеться у рішенні Івано-Франківського окружного адміністративного суду, пише Галка.

 

Під тиском громади 27 червня Департамент видав припис, яким зобов’язав власників готелю “Дністер” демонтувати вітражні конструкції колонади.

 

У приписі за підписами директора департаменту Ореста Кошика та головного спеціаліста відділу охорони культурної спадщини Володимира Ідака від власниці готелю вимагалося “усунути порушення шляхом відновлення пам’ятки, зокрема, розісклити міжколонний простір на рівні першого поверху та відновити загальнодоступну галерею до попереднього вигляду” упродовж 14 календарних днів.

 

На думку суду, оскільки місто Івано-Франківськ віднесено до Списку історичних населених місць України, то відповідний виконавчий орган Івано-Франківської міської ради, як спеціально уповноважений орган охорони культурної спадщини, повинен бути утворений місцевою радою за погодженням з Міністерством культури та інформаційної політики України.

 

При цьому відділ охорони культурної спадщини міста має мати окреме положення, а посада очільника теж має погоджуватися з органом охорони культурної спадщини вищого рівня.

 

Крім того, суд виявив, що припис було видано на бланку Департаменту містобудування, архітектури та культурної спадщини Івано-Франківська, який перебуває в процесі припинення (ліквідації, – ред.). Натомість зараз діє Департамент містобудування та архітектури.

 

Також суд встановив інші порушення під час здійснення чиновниками департаменту огляду готелю “Дністер” та складання припису. 

 

З огляду на ці аргументи припис визнано протиправним та скасовано.

 

Після так званої “реставрації” 16 жовтня на місці івано-франківського готелю “Дністер” розпочав роботу готель “Nadiya Palace”.