Стало відомо, скільки видали дозволів на реставрацію готелю "Дністер" у Франківську


Власник "Дністра" в Івано-Франківську отримав два дозволи на реставрацію приміщення готелю. Перший — на реставрацію фасаду та частини першого поверху будинку.

 

Другий — на відновлення вежі з годинниками. Про це у відповіді на інформаційний запит Суспільного повідомив заступник голови Державної інспекції архітектури та містобудування України (ДІАМ) Микита Барабаш.

 

Дозволи на реставрацію "Дністра"

 

Як йдеться у документі, Управління державної архітектурно-будівельної інспекції в Івано-Франківській області 10 лютого 2016 року зареєструвало декларацію про початок виконання підготовчих робіт у будівлі на вулиці Січових Стрільців, 12, а саме: реставрація фасадів, реставрація-пристосування приміщення частини будинку.

 

А вже 30 грудня 2016 року Управління державної архітектурно-будівельної інспекції в Івано-Франківській області дало дозвіл на реставрацію фасадів, реставрацію-пристосування приміщення частини готелю "Дністер", додавши формулювання — частини першого поверху.

 

 

Державна архітектурно-будівельна інспекція України, яка діяла до 2021 року, видала 19 жовтня 2018 року дозвіл на реставрацію готелю з відновленням вежі з годинниками та пристосуванням горищного простору під нежитлові приміщення. 26 березня 2020 року ДАБІ України видала сертифікат на ці роботи.

 

Архітектор Юліан Чаплінський про реконструкцію готелю "Дністер"

 

Український архітектор, урбаніст Юліан Чаплінський у коментарі Суспільному розповів, що готель "Дністер" став жертвою закону "Про регулювання містобудівної діяльності".

 

"Проблема цього закону полягає в тому, що починає процес місто, видаючи містобудівні умови й обмеження на якийсь об'єкт (вони визначають вихідні дані для проєктування), а приймає в експлуатацію, дозвіл на будівництво видає державний орган, тобто не міський. Місто не бере участі у прийманні в експлуатацію", — говорить Юліан Чаплінський.

 

Коментуючи відповідь ДІАМ Суспільному, архітектор звернув увагу на два окремі дозволи на реставрацію готелю "Дністер" від Управління ДАБІ в Івано-Франківській області та ДАБІ України.

 

"Дозвіл на цю реставрацію фасадів і реставрацію-пристосування приміщень (частини першого поверху) видало Управління ДАБІ в Івано-Франківській області. Чи міг би цей дозвіл передбачати засклення колонади готелю? Мабуть, що міг. Але дуже дивним є те, що цей об'єкт розділений на два різні проєкти. І в архіві в ДАБІ у Києві немає проєкту цього будинку", — продовжує Юліан Чаплінський.

 

З його слів, перед тим, як надати власнику готелю "Дністер" містобудівні умови й обмеження на реставрацію у 2016 році, управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської обласної державної адміністрації або Мінкульт мали б затвердити історико-архітектурне обґрунтування.

 

"А про цей дозвіл ні слова не сказано. З того, що я знаю, цей об'єкт проєктували різні проєктанти. Реставратор, який робив проєкт реставрації, потім взагалі відмовився співпрацювати з цим замовником, і закінчували якісь інші архітектори, які до реставрації взагалі не мають жодного стосунку", — каже Юліан Чаплінський.

 

Архітектор вважає, що Державна інспекція архітектури та містобудування могла б виявити відповідальних за спотворення історичної пам'ятки — готелю "Дністер".

 

"Маючи оці всі дозволи всіх дійових осіб — і представників ДАБІ, і тих, хто проєктував, аби з'ясувати весь ланцюжок: хто малював ці так звані пристосування горища і перетворив їх у будівництво нових поверхів. Крім того, я б заглянув у містобудівні умови й обмеження, що видавало місто. Чи дозволяло воно підняти цю вежу і змінити відмітку абсолютно. Це також питання", — говорить Юліан Чаплінський.

 

Також, за його словами, заскління колонади готелю "Дністер" не входить у перелік будівельних робіт, які не потребують документів.

 

Марцінків обіцяє підготувати позов

 

Влада Івано-Франківська готує позов до суду щодо розісклення колонади готелю "Дністер". Міський голова Руслан Марцінків закликав долучитися до створення заяви громадських активістів та юристів.

 

Окрім цього, він додав, що місто не видавало містобудівні умови та обмеження.