Скандальне будівництво мансардного приміщення на Грушевського: судова справа розсипалась на друзки

20 жовтня суд продовжив розгляд справи щодо незаконної забудови мансардного приміщення у столітньому будинку, який являється пам’яткою архітектури.

Суд залишив позовну заяву Управління Державної архітектурної інспекції в Івано-Франківській області без розгляду, оскільки сам позивач не є юридичною особою, – пишуть Версії.

Днем раніше суд оголосив перерву, щоб представник позивача Кирило Іванюк подав документи, які засвідчують, що ДАБІ має право представляти Управління Державної архітектурної інспекції в Івано-Франківській області. Нагадаємо, 19 жовтня суддя Володимир Попович оголосив клопотання від позивача. “Замінити Управління Державної архітектурної інспекції в Івано-Франківській області на Державну архітектурно-будівельну інспекцію України,” – процитував Попович.

Але на думку представника відповідача, це суперечить чинному законодавству. А оскільки на даний час Управління не є юридичною особою, бо державна реєстрація досі не проведена, а заміна позивача неможлива, то правозахисник попросив суд залишити позовну заяву без розгляду.

20 жовтня Кирило Іванюк приніс довіреність, що Управління Державної архітектурної інспекції в Івано-Франківській області, як структурний підрозділ, має право представляти інтереси ДАБІ. І навіть привів з собою Володимир Кобилянського (саме він підписував позовну заяву), щоб той підтвердив це.

Але оскільки позовну заяву подавали у лютому, а довіреність була видана через півроку – у липні, то суд не взяв її до уваги. “У вас немає іншої довіреності?” – поцікавився суддя. Але ні Іванюк, ні Кобилянський не мали інших документів. Відтак суд виніс ухвалу залишити позовну заяву без розгляду.

Мешканці славнозвісного будинку поцікавились у Кирила Іванюка, чи буде ДАБІ подавати нову позовну заяву. «Звичайно, що буду,» – підтвердив чиновник. Тому наразі епопея зі скандальною надбудовою не закінчена.

Як писали раніше Версії, у будинку №20 по вул. Грушевського в Івано-Франківську дочка Володимира Свиридова (мешканця будинку) Ірина Перевозова, розпочала реконструкцію горища. Будівля, споруджена в 1895 році, є пам’яткою архітектури місцевого значення. Ремонті роботи велися незаконно, оскільки не всі мешканці підписали колективну згоду на реконструкцію горища та даху. Крім того, за твердженням жителів цього будинку, один із підписів сфальсифіковано.

Після затяжної судової тяганини, містобудівні умови та обмеження, надані виконкомом Івано-Франківської міської ради, були скасовані.

Тепер Управління державної архітектурно-будівельної інспекції в Івано-Франківській області подало до суду на Свиридова Володимира щодо приведення до попереднього стану самочинно реконструйованої квартири № 15 по вул. Грушевського,20 в м. Івано-Франківську.

На судове засідання, яке мало відбутися 29 вересня, відповідач Володимир Свиридов не з’явився – подав клопотання, в якому вказав, що перебуває на лікарняному.

Мешканці будинку висловили своє незадоволення затягуванням справи – вони кожного дня бояться за своє життя, адже будинок тріщить і розсипається. Люди живуть, як на «пороховій бочці»

До слова, нещодавно обвалився фасад будинку на Грушевського, 20. Величезна бетонна брила впала на тротуар. На щастя, ніхто не постраждав.