Суд щодо пам’ятки архітектури у Франківську: власник хоче реконструювати будівлю


Справу щодо пам’ятки архітектури місцевого значення, що на вулиці Шевченка, 12 в Івано-Франківську, розглянули 29 лютого в окружному адміністративному суді.

Власник будівлі вимагає, щоб департамент містобудування та архітектури міської ради надав містобудівні умови для реконструкції будинку. Попередньо у департаменті йому відмовили, повідомила із зали суду кореспондентка Суспільного.

На засіданні представник департаменту містобудування та архітектури міської ради подав клопотання про залучення до судового розгляду третьої сторони — управління культури, національностей і релігій обласної військової адміністрації. Адвокат позивача Євген Мануляк виступив проти.

“У нас є закон про регулювання містобудівної діяльності. Він чітко встановлює компетенцію органу місцевого самоврядування. Відповідач має здійснити адміністративну послугу — надати містобудівні умови. А у виняткових випадках, передбачених законом, — відмовити. Яким чином це буде стосуватися цього органу державної влади, поки що з клопотання не бачу”, — каже Євген Мануляк.

“Оскільки об’єктом майбутнього будівництва є пам’ятка архітектури місцевого значення, а управління культури, національностей і релігій є спеціально уповноваженим органом у сфері охорони культурної спадщини, вважаємо за необхідне залучити їх до справи”, — говорить представниця відповідача Наталія Шешурак.

Суддя задовольнив позов департаменту містобудування та архітектури міської ради щодо залучення управління культури, національностей і релігій ОВА до справи.

Також до суду надійшло клопотання від обласної прокуратури, повідомив суддя Юрій Бобров.

“Щоб розв’язати питання про вступ прокурора у справу для захисту інтересів держави, прошу засідання по справі відкласти на інший день та надати прокурору час для ознайомлення з матеріалами”, — зачитав текст Юрій Бобров.

Засідання суду перенесли на 10:00 19 березня.

Що відомо про будинок на вулиці Шевченка, 12

Історик та краєзнавець Володимир Устинський розповідає: будинок звели після Мармулядової пожежі приблизно у 1870-1890 роках, коли відбудовували вулицю Шевченка, яка тоді називалася Липова.

“Дім був власністю родини Щепанських. Безперечно, хто які мав гроші, так і будував. Що стосується подальшої долі, в ньому розміщувалося дуже багато організацій. За радянського часу тут був садочок. Вже під час незалежності не так в будинку, як у тому скверику, що поруч, збирався наш мистецький бомонд: художники, поети, музиканти”, — говорить Володимир Устинський.

У 1990-х роках в будинку працювало кафе “Під Лиликом”, а з 2015 — книгарня.

Зі слів Володимира Устинського, дім ніколи не реконструювали. Останні 15 років він був практично бездоглядний. Його фасад — у поганому стані, сходи похилилися, на фундаменті є тріщини, говорить краєзнавець.

“Як на мене, його треба ремонтувати, але без фантазій. Тобто відновити все, що існує, укріпити фундаменти, й цей будинок має право на життя в його первинному задумі”, — каже Володимир Устинський.