Розстрочка від забудовника і банківський кредит: яка між ними різниця

Нерідко розстрочку називають альтернативою банківському кредитуванню. Часом навіть банкіри стверджують, що при певних умовах покупка із залученням кредитних коштів може бути дешевше розстрочки.

Чому це не так – розповіла Ангеліна Деревльова.

 

Розстрочка та кредит – не тотожні поняття. Кредит – банківський продукт, який підпадає під дію: платності (нараховані відсотки); зворотності (гроші даються у борг); строковості; цільового фінансування.

 

Іпотечні кредити оформлюються на термін від 10 років. Окрім першого внеску, клієнт оплачує комісію за видачу кредиту, страховку предмета застави, страхування життя і здоров'я, послуги нотаріуса за оформлення застави. Відсотки нараховуються за невиплачену частину тіла кредиту. Сьогодні відсотки не фіксуються, ставка плаваюча (з другого, третього років кредитування), і кожен банк визначає самостійно, яким чином буде формуватися процентна ставка у майбутньому.

 

Валютні кредити на житло після відомих подій не надаються. Стандартна пропозиція умов розстрочки від забудовника: перший внесок – 30%, термін – до закінчення будівництва.

 

Окремі гравці пропонують розстрочку на 2-5 років з першим внеском від 10%. У розстрочки немає додаткових витрат. Ні застави, страховки та інших супутніх витрат.

 

Вона надається на відносно короткий проміжок часу – до трьох років. У кожного забудовника «ціна» розстрочки відрізняється. Найчастіше вона має прив'язку до курсу долара. Таким чином, кредит і розстрочка – продукти абсолютно різні, кожен з них має свої нюанси.

 

Твердження банків, що іпотека може бути дешевшою розстрочки – сумнівне. Те, що іпотека видається на більш тривалий термін – безперечно, але ефективна процентна ставка в Україні становить близько 25% річних (з урахуванням додаткових витрат).

 

І це, не рахуючи потенційно можливих переглядів процентної ставки. На жаль, при таких умовах іпотека нескоро стане дієвим інструментом. Тому розстрочка залишиться інструментом номер один на ринку первинної нерухомості.

 

Mind