Рада придумала, як побороти "чорних" ріелторів

Верховна Рада схвалила створення Єдиної бази даних оцінки нерухомості, спрямованої на боротьбу з "чорними" ріелторами.

Відповідна поправка депутата Максима Курячого ( "Блок Петра Порошенко") була врахована при голосуванні за зміни до Податкового кодексу (№6776-д), пише UBR.

 

«Ця правка направлена ​​і спрямована проти так званих" чорних "ріелторів, які занижують ринкову вартість на нерухомість ... Ця правка не поширюється на аграріїв і власників земельних ділянок», - зазначив в ході обговорення законопроекту автор поправки.

 

Зокрема, поправкою передбачено створення Єдиної бази даних звітів про оцінку, до складу якої увійде база даних і модуль електронного визначення оціночної вартості (з метою перевірки вартості об'єктів оподаткування, внесеної суб'єктом оціночної діяльності). Порядок ведення єдиної бази даних звітів про оцінку затверджується Фондом державного майна.

  

Єдина база даних звітів про оцінку повинна забезпечити збереження і належний захист всієї інформації по об'єктах нерухомості, оціночна вартість яких визначається і перевіряється, можливість доступу до цієї інформації нотаріусів та контролюючих органів.

 

При цьому єдина база даних звітів про оцінку повинна проводити моніторинг звіту про оцінку на предмет відсутності порушень при його укладені, в разі його повноти, правильності та відповідності, в тому числі відповідності оціночної вартості майна, майнових прав ринковим цінам, - реєструє звіт про оцінку з присвоєнням йому унікального номера. Після присвоєння унікального номера здійснюється автоматизована ідентифікація суб'єкта оціночної діяльності.

 

У разі виявлення недоліків або порушень при складанні звіту про оцінку, в тому числі невідповідності оціночної вартості майна, майнових прав ринковим цінам, єдина база даних звітів про оцінку автоматично відмовляє в його реєстрації. Суб'єкт оціночної діяльності, який не погоджується з результатами перевірки оціночної вартості єдиною базою даних звітів про оцінку, має право протягом 10 днів звернутися із заявою до Фонду державного майна. Фонд державного майна розглядає таку заяву не більше 5 днів.

  

Звіт про оцінку, не зареєстрований в єдиній базі даних звітів про оцінку, без присвоєного унікального номера, є недійсним. Нотаріуси при посвідченні угод зобов'язані перевіряти реєстрацію звітів про оцінку в базі даних.