Скільки коштують послуги ріелтора в Івано-Франківську. ІНФОГРАФІКА

У різних містах України практикується власний метод розрахунку оплати праці агентів з нерухомості при продажу квартири. Сума гонорару часто залежить не тільки від типу і ціни об'єкта нерухомості, але і від традицій, що склалися в окремому регіоні.

Рідкісні угоди, пов'язані з продажом квартир чи будинків, обходяться без посередників. Тому портал Domik.ua опитав фахівців з нерухомості - у скільки вони оцінюють свою працю під час продажу нерухомості, і хто платить за послуги агента - продавець чи покупець.

 

Ставки комісійних ріелторів в обласних центрах України

 

Найнижча ставка комісії ріелтору - 2% - встановлена ​​в Черкасах, Ужгороді та Луцьку. Комісія ріелтора в розмірі 3% - в Тернополі, Кропивницького, Запоріжжі, Полтаві та Івано-Франківську. Сума в розрахунку 4% від загальної вартості нерухомості, прийнята при розрахунках з ріелторами в Чернівцях, Чернігові, Херсоні, Вінниці, Миколаєві та Сумах. Найвищу ставку гонорару розміром 5% призначають ріелтори Одеси, Дніпра, Харкова, Хмельницького, Львова та Києва.

 

Тут варто зазначити, що, найчастіше, позначені гонорари діляться в рівних частках між двома ріелторами, які, як правило, беруть участь в угоді. Один ріелтор - з боку покупця, інший - продавця.

 

Інший принцип оплати ріелтору діє в таких містах, як Рівне та Житомир. Тут ріелтори вважають за краще не використовувати фіксовану ставку комісії, а призначають вартість своїх послуг окремо в кожному конкретному випадку. За словами Андрія Вітюка, агента з продажу нерухомості АН «Максимус», в Житомирі немає чітко встановлених цін на послуги агентів з продажу нерухомості. До кожного продажу підбирається індивідуальний підхід, а при укладанні угоди прописується гонорар ріелтора. Найчастіше, і покупець, і продавець платять приблизно по 500 доларів кожен, незалежно від того, мова йде про продаж в старому житловому фонді або про нерухомість в недавно побудованих житлових комплексах.

 

Як прийнято оплачувати комісійні

У деяких містах є певні неписані правила, за якими між продавцем і покупцем розподіляється гонорар ріелтору. Агент з продажу нерухомості АН «Компроміс» Діана Кополовець каже, що середній розмір гонорару ріелтору в Ужгороді становить 2% від вартості квартири. «У процентному співвідношенні це буде так: 1% за послуги ріелтора платить покупець і 1% - продавець», - розповідає ріелтор. У таких містах, як Чернівці, Рівне, Суми і Київ, комісія ділиться порівну між власником житла і покупцем.

 

У Харкові, Хмельницькому та Львові всю суму оплати за посередництво агента, покупець бере на себе. «Послуги ріелтора з оформлення угоди купівлі-продажу житлової нерухомості завжди оплачує покупець», - інформує харківський агент з продажу нерухомості в АН «Vesta-Real» Олег Неснянкін.

 

У деяких містах продавець нерухомості і покупець самостійно розподіляють суму комісії. Агенту головне отримати зазначену суму, неважливо, яка частка від продавця, а яка оплачена покупцем. В інших випадках, заздалегідь до продажу, частка кожного обговорюється.

 

«Кожна ситуація індивідуальна, тому угода може оформлятися виходячи з домовленостей між брокером і клієнтом», - повідомив директор АН «Фортуна» в місті Черкаси Святослав Федоренко. Найчастіше, в такій ситуації попередньо полягає ексклюзивний договір між ріелтором і продавцем нерухомості. У подібній угоді, є можливість вказати відсоток комісії, і як він розподіляється між сторонами під час оформлення договору купівлі-продажу. Ексклюзивний договір можна укласти на операцію з продажу житлової нерухомості в будь-якому ціновому сегменті: як на дорогу квартиру в будинку делюкс-класу, так і на бюджетне житло.

 

Окремі агентства практикують відмову від стягнення комісії за посередництво в пошуку нерухомості з покупця.Тоді винагороду ріелтору за послуги з продажу нерухомості, платить тільки продавець. В такому випадку ріелтор виконує місію "продати за максимальною ціною", а не шукати будь-якого покупця, щоб отримати комісію якомога швидше. При належному рівні професіоналізму фахівця з нерухомості, застосовується метод торгу вгору, тобто, аукціону при продажі квартири.

 

Розмір комісійних по містах України знаходиться, в середньому, в діапазоні від 2 до 5%. Деякі агенти можуть запросити суму більшу чи меншу зазначеної. Ріелтор, який прийшов оцінити квартиру, повинен відразу оголошувати, яку комісійну винагороду він планує отримати і від якого боку угоди. Розрахунки з агентством з нерухомості відбуваються безпосередньо під час оформлення угоди купівлі-продажу. Зазвичай сума комісійних визначається перед оформленням попереднього договору.