У травні зростуть штрафи за самовільне будівництво

Від травня забудовників будуть контролювати набагато жорсткіше, ніж до цього. Штрафи за самовільне будівництво підвищаться у десятеро.

Будівельникам віднині доведеться несолодко. У травні набирає чинності закон, згідно з яким категорії складності будівельних об’єктів ліквідують, залишивши лише класи наслідків, за яким їх і оцінюватимуть.

 

Якщо на забудовників Чернівців це не матиме суттєвого впливу, оскільки місто перебуває у сейсмоактивній зоні, і будівлі третьої категорії і вище обов’язково проходили експертизу, то забудовники інших територій від цього постраждають, інформує Погляд.

 

За словами архітектора В’ячеслава Кишлярука, погіршиться ситуація там, де експертизу не потрібно було проходити.

 

"Експертизи стануть обов’язковими для всіх. Кабмін подав цю пропозицію для посилення контролю за будівництвом на об’єктах третьої категорії. Але ці півроку будуть ще перехідним періодом",–  каже В. Кишлярук.

 

Також більше не буде декларативної форми повідомлення – стане обов’язковою декларація на початок будівельних робіт. Крім того, законом удесятеро збільшили штрафи за порушення містобудівного законодавства: відхилення від містобудівних умов, порушення норм будівництва, самовільне будівництво, що і є відхиленням від проектної документації.

 

"Я не бачу поліпшення для забудовників. Це не спрямовано на покращення умов бізнесу. Намагання держави забезпечити контроль за будівництвом. У цьому полягає мета змін до закону. Це не добре для забудовника чи будівельника. Наскільки це правильно і виправдано – час покаже. Якщо за цим не приховано щось корисливе, адже контроль це досить корумпована складова, то це позитивна зміна",–  додає В. Кишлярук.

 

Звісно, якщо перевірки зведуть до чергового «викачування» грошей, користі з цього не буде жодної. Можна припустити, що це спричинить лише подорожчання ціни квадратного метра житла. Адже вкладуть у нього за таких умов більше, ніж зазвичай.

 

Водночас днями скасували обов’язкову експертизу з питань міцності, надійності та довговічності по об’єктах будівництва I і II категорії складності. Втім, така зміна є суто декларативною – за словами В. Кишлярука, такі об’єкти і раніше не проходили експертизу.

 

"До них належать належать незначні господарські будівлі, житлові будинки, не вищі, ніж  три поверхи, і не більші, ніж 300 квадратних метрів. І раніше не вимагали проходження такими об’єктами експертизи. Тому якихось суттєвих зрушень немає", – пояснює В. Кишлярук.