Нерухомість Івано-Франківська осені та прогнози на зиму 2016-2017

Експерти аналітичного центру «Благо» досліджували стан ринку житлової нерухомості за підсумками літа 2016р., аналізували тренди цієї осені та сформували прогнози розвитку ринку на зиму 2016-2017рр.

Впродовж кількох останніх років ситуацію на ринку нерухомості формують покупці.

Квартирний ажіотах та шалені темпи продажів, курсові коливання, збільшення цін на будівельні матеріали, пальне, роботи і послуги, постійний розвиток інноваційних технологій, інше, значно змінили «моду» на покупку житла в Україні.

Що ж спостерігається цієї осені:

-            продовжує зростати збільшення продажів на первинному ринку, з одночасним зменшенням зацікавленості на вторинному ринку житла;

-            зростають зацікавленості на квартири з «вільним» плануванням;

-            залишається активним попит на пентхауси;

-            збільшення попиту на житло в прилеглих до великих міст новозбудованих містечках і кварталах;

-            гнучкі знижки на нове житло до 10% і заміна механізму розтермінування дисконтами;

-            розтермінування зменшились до двох років;

-            на первинному ринку найпопулярнішими залишаються двокімнатні квартири – 55%, активно продаються і однокімнатні – 27%, трикімнатні на рівні 18%;

-            поступово зростає кількість покупців, які готові платити повну вартість житла.

Незважаючи на період відпусток, продажі квартир влітку 2016р. збереглись на високому рівні. За три квартали 2016р. вартість житла зросла на 9-10%.

Прогнозується ріст продажів на ринку первинної житлової нерухомості в Івано-Франківську у IV кварталі 2016р. в межах 6-8% відносно літа за рахунок будівництва нових черг вже готових об’єктів.

Зниження цін на нове житло протягом зими 2016-2017рр. не передбачається, популярними і надалі залишатимуться проекти, які побудовано якісно і розташовані в хорошому місці.

Взимку очікується низька ділова активність на вторинному ринку і продовження перетікання накопичень громадян з банківських депозитів на первинний ринок нерухомості.

Попит на житло активізуватиметься там, де створено найкращі умови для покупки – спеціальні пропозиції при оплаті повної вартості житла, розтермінування платежів, спеціальні програми, як для прикладу на покупку квартир у житловому масиві «Паркова Алея», чи в «містечку Соборне».

Експерти прогнозують, що якщо ж така активність на первинному ринку нерухомості Івано-Франківська буде продовжуватись, то вибір пропозицій нових квартир до кінця 2018р. буде суттєво обмежений.