НБУ повідомив про стан ринку нерухомості: вигідніше орендувати чи купувати


Ринок житлової нерухомості в Україні залишається в глибокій кризі, заявлені продавцями ціни не підкріплені ринковими чинниками, а оренда стала набагато більш вигідним варіантом для тих, хто потребує житла.
 
Про це йдеться в Звіті про фінансову стабільність за червень 2023 року, оприлюдненому Національним банком.
 

Ціни

 

За рік ціни на житло в Україні помітно зросли. Наприклад, станом на травень у Києві вартість житла на первинному ринку зросла більше ніж на 16%, у порівнянні з травнем 2022 року. У західних регіонах зростання було ще жвавішим. Проте це зростання жодним чином не корелюється з попитом на ринку нерухомості.
 
«Зважаючи на дуже кволий попит, заявлені в оголошеннях ціни передусім відображають очікування продавця та його бажання покрити зростаючу собівартість будівництва», — наголошують в НБУ.
 
Ціни на вторинному ринку краще відображають баланс ринкових сил. Але житло переважно продається зі знижками: на поступки йдуть продавці.
 
«Ціни в оголошеннях за всіма об'єктами помітно вищі, ніж у тих оголошеннях, квартири за якими було продано», — зазначається в звіті Нацбанку.
 
Зокрема, станом на травень ціни на житло в оголошеннях, за якими квартири було продано, були на чверть нижче, ніж середні за всіма оголошеннями.
 
Про те, що ціни на ринку нерухомості є далекими від свого природного, підкріпленого ринковими факторами рівня, свідчить і співвідношення ціни та оренди. Воно і надалі майже в два рази перевищує історичне середнє.
 
«Умови оренди є привабливішими за придбання, що і надалі стримуватиме купівельну активність на ринку житла», — йдеться у звіті.
 
«Співвідношення ціни та вартості оренди свідчить про суттєві ринкові диспропорції», — наголошують в Нацбанку.
 
При цьому, як прогнозують в НБУ, глибока криза на ринку нерухомості себе не вичерпала.
 
Через повільне відновлення економіки та доходів, еміграцію та загальну невизначеність попит залишатиметься низьким ще тривалий час.
 
Ринкової іпотеки в Україні зараз майже немає (за рік повномасштабної війни видали менше ніж 250 кредитів), а робота державних програм підтримки — нестабільна.
 
У першому кварталі 2023 року в Україні ввели в експлуатацію майже 25 000 нових квартир, але переважно це будівництво, яке почалося ще до повномасштабного вторгнення. Кількість нових будівництв скорочується.
 
«Оскільки житловий фонд зменшується через руйнування, а нові проєкти розпочинаються все рідше — дедалі ймовірнішим стає дефіцит пропозиції на ринку житла в довгостроковій перспективі», — прогнозує НБУ.
 
За матеріалами: 
Економічна Правда