На Івано-Франківщині понад 150 пам'яток архітектури потребують негайної реставрації

В Івано-Франківській області на державному обліку перебуває майже 4000 об’єктів культурної спадщини як національного, так і місцевого значення. Останніми роками держбюджет припинив фінансування робіт із реставрації пам’яток архітектури. У 2015 році обласна рада затвердила регіональну цільову програму «Культура Івано-Франківщини» та заклала на її виконання понад 5 млн гривень. Та у минулому році з обласного бюджету кошти так і не виділялися. Натомість, понад 150 унікальних об’єктів перебувають у стані аварійності і потребують негайного ремонту. 

Днями Івано-Франківська облдержадміністрація видала розпорядження «Про проблеми та перспективи реставрації об’єктів сакральної архітектури національного значення в області».

 

Як йдеться у документі, в області існує проблема проведення ремонтно-реставраційних робіт на пам’ятках архітектури національного значення, адеж впродовж 2009-2016 років держбюджет призупинив їх фінансування.

 

Загалом, в Івано-Франківській області на державному обліку перебуває 3944 об’єкти культурної спадщини, з них: 107 - національного значення та 3837 - місцевого значення. До Державного реєстру нерухомих пам’яток України внесено 64 пам’ятки культурної спадщини. Більше того, дві пам’ятки сакральної архітектури внесено до Списку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО - це церква Святого Духа у місті Рогатині збудована у 1598 році та церква Різдва Пресвятої Богородиці, що була зведена на Коломийщині у 1808 році.

 

Церква Святого Духа у місті Рогатині

 

Церква Різдва Пресвятої Богородиці, с. Нижній Вербіж Коломийського району

 

Втім, негайного ремонту потребують понад 150 унікальних об’єктів культурної спадщини як місцевого, так і національного значення. За попередніми розрахунками для ліквідації їх аварійності необхідно більш ніж 12 млн гривень.

 

У 2015 році обласна рада затвердила регіональну цільову програму «Культура Івано-Франківщини» на 2016-2020 роки. Нею передбачено фінансування ремонтно-реставраційних робіт на об’єктах культурної спадщини в сумі 5,3 млн гривень (при потребі більш ніж 25 млн гривень). Також програма передбачає ремонт об’єктів, що внесені до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в сумі 3 млн гривень (при потребі більш ніж 13 млн гривень).

 

Та у розпорядженні вказано, що такі заплановані кошти в 2016 році з обласного бюджету не виділялися.

 

При цьому у 2017 році заплановано 1 млн гривень для проведення ремонтно-реставраційних робіт на об’єкті культурної спадщини національного значення - Музеї мистецтв Прикарпаття, за рахунок програми «Культура Івано-Франківщини».