Музеєфікація Тисменицької брами Станіславської фортеці – консультативна рада обговорила макет


Відбулось розширене засідання ради з питань охорони культурної спадщини міста Івано-Франківська. Члени ради та запрошені учасники зібрались для обговорення лише одного питання – виготовлення і експозиція інформаційної тумби з макетом брами та фортеці. 

 

Це є другою чергою робіт по проєкту консервації та ознакування Тисменицької брами Станіславської фортеці, пише Побудовано з посиланням на Департамент містобудування та архітектури ІФ.

 

Концепція макету вперше була представлена та попередньо обговорена на спеціальній нараді в Департаменті архітектури та містобудування наприкінці січня цього року.

 

На даному зібранні членам консультативної ради та запрошеним учасникам, в числі яких краєзнавці Іван Бондарєв та Василь Іваночко, представили вже проєкт макету. Він розроблявся дизайнером Стасом Бурчаком і архітектором Остапом Дольним під науковим керівництвом кандидата історичних наук, керівника археологічних розкопок Зеновія Федунківа.

 

Обговорення було доволі бурхливим. В основному дебати точились навколо достовірності пропонованого макету реконструкції Тисменицької брами. Думки учасників розгляду розділились від повного схвалення проекту до сумнівів, чи достатньо аргументовано подана його візуалізація.

 

 

Автори ж запевнили зібрання, що пропонована реконструкція базується на основі археологічного звіту проведених досліджень та вивченні аналогічних об’єктів того періоду на території нашого та сусідніх регіонів, а також на багатьох інших історичних матеріалах.

 

В чому всі учасники без винятку проявили одностайність, так в тому, що однозначно потрібно далі проводити археологічні дослідження. І не тільки Тисменицької брами, а й інших ділянок колишньої фортеці.

 

Висловлені думки будуть враховані в подальшій роботі з музеєфікації археологічних розкопок Тисменицької брами на вулиці Галицькій поруч з кафедральним собором Святого Воскресіння.