" Місто, якого нема": у Франківську через фото показали як руйнуються пам'ятки архітектури

В Івано-Франківській обласній бібліотеці презентували виставку "Місто, якого немає". За словами організаторів, ця виставка є і закликом до сумління містян, і викликом всім попереднім і наступним очільникам і господарям міста. Це і показ різноманітних і різностильових архітектурних елементів, яким перенасичена Станіславська урбаністична фактура і емоційне співпережиття втрати.
 
Відразу при вході в бібліотеку відвідувачів виставки зустрічає інсталяція митця Юрія Бакая. Це залишки скульптури жінки, яка прикрашали будинок на вулиці Короля данила. Кілька років тому бездіяльність і час зробили свою роботу і від неймовірної скульптури залишились тільки шматки каменю, пише Бліц-інфо.
 

"Я часто там гуляю і одного ранку побачив, що скульптура обвалилась і на землі лежать її залишки. Я зібрав все, що міг і відніс собі у майстерню. Нажаль голову скульптури вночі хтось забрав. Тож зараз ви можете побачити у холі інсталяцію на згадку про цю жінку",-  розповів Юрій Бакай.

 

А вже у залі представлена фотовиставка Дениса Трофімова, як змінилося місто за останніх 10 років. Фотограф розповідає, що спочатку робив світлини для себе, але після того, як на Короля Данила впала скульптура жінки, він вирішив показати всім місто, яке ми втрачаємо.

 

"Мені б хотілося, щоб цієї виставки не було. Щоб в нашому місті були збережені пам'ятки ахітектури. Проте маємо, що маємо. Це проблема всіх українських міст. Але Франківськ за руйнаціями і забудовами, мабуть, перевершив усіх”,- каже фотомитець.

 

Загалом на виставці представлені 30 робіт, проте у автора їх близько сотні.