“Місто не має власних можливостей добудувати об’єкти”, – Департамент архітектури про об’єкти «M Group Development»


Останнім часом почастішали записи на прийом до керівництва міста обманутих вкладників «M Group Development» та пов’язаних з нею компаній.

 

У відповідь на це, Департамент містобудування та архітектури Івано-Франківської міської ради висловив свою позицію та бачення розвитку ситуації, повідомляє ПІК.

 

Зокрема, там нагадали, що ще до початку повномасштабного російського вторгнення, місто мало ряд зустрічей з ними. Також велися перемовини з великими забудовниками міста щодо ймовірності завершення будівництва проблемних об’єктів. Але після 24 лютого 2022 року зреалізувати подібний план в умовах воєнного стану – нереально.

 

«Місто не має важелів впливу ні на горе-забудовника, ні власних можливостей добудувати дані об’єкти», – йдеться у дописі.

 

Зокрема, до міста зверталися ініціативні групи інвесторів ЖБК «Сонячний Франківськ», ТзОВ «Європейський ІФ», ЖК «Престиж таун», Хоткевича 65/67 (ІІ черга будівництва), Хоткевича (поруч будинку №44), Бандери, 60 та ЖК «River Park 2».

 

У Департаменті архітектури також кажуть, що звернення по кожному об’єкту мають свої особливості. До прикладу, є будинки з високим ступенем готовності (Хоткевича 65/67 (ІІ черга будівництва) та ЖК «SKY центр» на вул. Бельведерська), а є й такі, де виконано невеликий обсяг будівельних робіт («River Park 3», «Смарагдові вежі», Хоткевича (поруч будинку №44).

 

Є такі інвестори, кажуть в архітектурному управлінні, що самоорганізувалися і активно займаються питаннями добудови своїх об’єктів. Це інвестори з ЖК «River Park 2» та ЖБК «Сонячний Франківськ», що на вул. Симоненка. В межах компетенції місто допомогло їм змінити точки підключення до мереж водопостачання та водовідведення, переведення на поквартирний облік по воді, провести роботи з благоустрою тощо.

 

Окремою проблемою є здача об’єктів в експлуатацію. Полягає проблема в тому, що необхідна для цього проєктна та інша документація знаходиться в проблемного забудовника. І лише він, маючи повний перелік необхідних документів та цифровий підпис, може ініціювати процес здачі об’єкту в експлуатацію. А він самоусунувся від усіх процесів взагалі!

 

«Місто неодноразово направляло звернення до правоохоронних органів про вжиття заходів реагування щодо недопущення здійснення шахрайських дій та ошукування інвесторів з боку замовників будівництва», – додали у департаменті.