Будівельний скандал у Франківську: надбудова на вулиці Павлика загрожує життю сусідів


В Івано-Франківську на вулиці Павлика, попри відсутність дозвільних документів, триває надбудова третього поверху житлового будинку.

 

Через близьке розташування до димового комину, надбудова загрожує життю людей, які проживають по сусідству, пише Типовий Франківськ.

 

Франківчанка Марта Заяц, проживає в сусідньому будинку вже не перший рік. Жінка розповідає, що через надбудову боїться за своє життя та життя дітей. Надовго виходити з дому вона не наважується, адже нещодавно у квартирі спрацював газовий сигналізатор, який зафіксував чадний газ.

 

Жінка зазначає, що постійно доводиться відчиняти вікна, бо відчувається запах диму. Дим повертається назад у квартиру, через близьке розміщення нової стіни будинку до димового комина.

 

 

Будівництво триває з вересня, попри скарги сусідів та відсутність будь-яких документів.

 

"Спочатку ми пішли до будівельника, домовилися, що він на два припиняє будівництво. Тоді ми збираємо сусідів і обговорюємо, як воно буде проходити далі. Хотіли, щоб він нам показав усі документи, проєкт на наш комин, тому що вони мали б його підійняти. Наступного дня будівництво продовжилося. Я підійшла до "виконроба", а він мені сказав "Як ти мене дістала. Мені сказали, що про все домовлено і будівництво продовжуватиметься". Я викликала поліцію", - розповідає жінка.

 

Першу заяву у поліцію франківчанка написала 12 жовтня, коли побачила в стіні виїмки під вікна.

 

"До цього я навіть не знала, що щось будується. Вони не те, що дозвіл не показали, а навіть не повідомили. Ми побачили отвори під вікна і зрозуміли, що це буде третій поверх", - розповіла жінка.

 

Після цього франківчанка Марта звернулася до будівельників, які проводили роботи, щоб отримати проєкт. Ті наголосили, що документи точно є, але їх так і не показали. Відтак жінка звернулася до Головного архітектора міста — Артура Прокіпчука, який надав копію відмови у дозволі на надбудову.

 

У відмові йдеться про те, що питання реконструкції необхідно було погодити з усіма співвласниками цього будинку та заблокованого будинку на суміжній території.

 

 

Також зазначалося, що будівля знаходиться у межах блакитних ліній, тобто обмеження висоти забудови, висота будівель не повинна перевищувати 10 метрів.

 

"Він (архітектор - ред.) сказав, що була надана відмова, тобто будівництво незаконне. Дозвіл не надавали. Після цього ми почали писати ДАБІ (Державна архітектурно-будівельна інспекція - ред.), яке дало офіційну відповідь. Дозволу на будівництво власниця не має, але у зв'язку з реорганізацію вони поки що не проводять інспекції. Така сама відповідь прийшла з міської ради", - зазначила Марта.

 

 

Державна архітектурно-будівельна інспекція надала три офіційні відповіді — пані Марті, її батькові та сусідці, що будова незаконна.

 

Сусіди розповідають, розмовляли з власницею. Жінка стверджує, що всі дозвільні документи знаходяться у директора Комунальне виробниче підприємство "Архітектурно-планувальне бюро-ІФ" Григорія Качана.

 

"Перший раз чую. Що ми маємо до Павлика, 6!? Ми до того не маємо ніякого відношення. Ви мені сказали, я здивувався чого так. Я взагалі не знаю, що це. В нас нема нічого. Щось помилилися. Навіть не чув про це", - телефоном Типовому Франківську розповів Григорій Качан.

 

Франківчанка скаржиться, що не може добитися, щоб будову хоча б зупинили. Наразі жінка збирає документи, щоб подавати в суд.

 

"Хочу, щоб хоча б не забудовували мені комин. Поліцію викликали вже четвертий раз. Кримінальне провадження чомусь не відкривають, хоча є загроза моєму життю та здоров'ю моїх сусідів. Одного разу вже повернувся чадний газ назад у квартиру", - зазначила Марта Заяц.

 

Також, пані Марта неодноразово зверталася до міського голови Івано-Франківська Руслана Марцінківа, який навіть у відеозверненні пообіцяв, що поліція відкриє кримінальну справу, щодо незаконної надбудови. Але справа не "зрушилася з місця" - кримінальне провадження так і не відкрили.

 

"Прийшов слідчий, послухав нас і все. Ми вже написали четверту заяву в поліцію. Також написали заяву у прокуратуру", - продовжує жінка.

 

Ми намагались поспілкуватися з власницею надбудови, але жінка, почувши, що телефонує журналіст, кинула слухавку.

 

Після заяви у поліцію, будівельники перестали будувати на декілька днів, але з 22 жовтня о 7.25 ранку роботи знову відновили. З 23 жовтня на будові почав працювати кран, загалом в роботі постійно залучені чотири будівельники.

 

Речниця поліції Івано-Франківської області Христина Максимчак телефоном прокоментувала ситуацію.

 

"Поліція провела перевірку. Всі ці звернення були зареєстровані. По всіх цих зверненнях була проведена перевірка і відповідно під кінець перевірки стало зрозуміло, що це цивільно правові відносини. Кримінальне провадження поліція відкривати не буде. Треба це вирішувати через суд", - зауважила Христина Максимчак.

 

Як уже писав Типовий Франківськ, за даними жінки, надбудовою займається будівельна компанія ТОВ "ЛММ-сервіс".

 

За даними Youcontrol, будівельна фірма заснована у 1991 році. Її статутний капітал складає всього 100,00 гривень.

 

Власником та керівником фірми є Човганюк Василь Дмитрович, серед засновників вказаний також засновник Шеремета Мирослав Михайлович.

 

Наразі фірма має податкову заборгованість у сумі 5 575 гривень, ТОВ "ЛММ-сервіс" фігурує у двох судових справах.

 

Ми телефонували у будівельну компанію, але там зазначили, що про будівництво нічого не знають. 

 

Тим часом на будові майстри перекрили спільне, з іншими мешканцями будинку, подвір'я. Поставили металеву огорожу та заблокували вхід. Роботи з надбудови тривають.