Марцінків: Від скасування пайової участі місцеве самоврядування недоотримує 2,5 мільярдів гривень доходу


Міський бюджет недоотримує близько 2,5 мільярдів гривень доходів внаслідок скасування пайової участі забудовників у розвитку інфраструктури населених пунктів, - стверджує Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків.

 

З його слів, відповідне питання обговорювалось під час онлайннаради, яку проводив 19 листопада Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль з головами міст та об’єднаних територіальних громад за участі представників «Асоціації міст України», пише Побудовано з посиланням на Бріз.

 

Причому його обговорення дало головам громад надію на позитивні зміни вже у наступному, 2021-му році. «І тут є на словах розуміння про те, що на 2021 рік потрібно змусити будівельників, забудовників платити податки до міського бюджету, - прокоментував мер результати спілкування з очільником Уряду під час відеофіру у Фейсбуку, - тому що той закон, який був пролобійований тодішнім головою Адміністрації Президента і певними нерадивими депутатами, які представляли київське будівельне лобі – воно є неправильним, тому що воно позбавляє органи місцевого самоврядування приблизно 2,5 мільярда гривень коштів, які можуть піти на дороги, на ремонт і будівництво дитячих садочків і шкіл».

 

Нагадаємо, 20 вересня 2019 року Верховна Рада України ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні». Вказаний закон в тому числі вносив зміни до окремих положень Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності", якими з 1 січня 2020 року фактично скасовувалось поняття пайової участі забудовників у розвитку інфраструктури населених пунктів. Так, згідно доповнень до статті 7 Закону органам, що здійснюють управління у сфері містобудівної діяльності, архітектурно-будівельного контролю та нагляду, заборонялось вимагати від замовника будівництва надання будь-яких послуг, матеріальних або нематеріальних активів, у тому числі здійснення будівництва об’єктів, а статтю статтю 30, у якій йшлося про деякі особливості пайової участі, взагалі було скасовано.

 

Як позитивний приклад пайової участі забудовника у розвитку інфраструктури міста Руслан Марцінків навів будівництво дитячого садочка у мікрорайоні «БАМ» в Івано-Франківську.

 

«Хочу нагадати: буквально позавчора я був у дитячому садочку, який рахується в рахунок пайової участі у мікрорайоні «БАМ» і це реальні кошти, реальні можливості місцевих громад», - зазначив міський голова.