Франківськ з новим Генпланом: розпочато збір пропозицій до головного містобудівного документу

Генеральний план міста справа не лише архітекторів. Тут особливо важливою є думка громадськості. Тому в Івано-Франківську розпочинають збір пропозицій щодо головного містобудівного документу.

На офіційному сайті міста розміщено посилання для заповнення відповідної заявки-припозиції щодо Генплану.

 

Їх опрацьовуватимуть фахівці Департаменту містобудування, архітектури та культурної спадщини. Процедура триватиме до 1 вересня.

 

«Генеральний план – це є великий комплекс робіт, який місто повинне зробити, щоб динамічно розвиватись, в тому числі, й інфраструктурно: дороги, парки, сквери, садочки, школи. Адже Івано-Франківськ одне з небагатьох міст, яке динамічно розвивається. І вже за десять років прогнозуємо населення 300 тисяч», - зазначив Руслан Марцінків. Він додав, що затверджений генплан також дозволить контролювати стихійну забудову. Бачення міста: перш за все потрібно відвести місця для соціальної інфраструктури. Це нові школи, садки, рекреаційні зони, мости, спортивні споруди.  Важливо врахувати у проектуванні й приміські села.

 

Як розповів головний архітектор міста Орест Кошик, діючий генплан прийняли ще в далекому 2001 році. Зараз він втратив свою актуальність.

 

Тому у березні цього року сесія міськради прийняла рішення до коригування містобудівного документу. Наразі відбувся тендер по «ПроЗорро», який виграла київська фірма «Діпромісто».

 

Є затверджений календарний план, за яким працює проектант. Згідно з ним коригований генплан Франківська мають представити вже в листопаді.

 

До цього прийматимуть заявки мешканців, активістів та підприємців. Далі усі пропозиції розгляне фахова комісія і ті, що не суперечитимуть нормам, винесуть на слухання виконавчого комітету. Підтримані ідеї проектант врахує під час коригування генплану.

 

По тому пройдуть громадські слухання, а навесні міська рада планує провести перший в Івано-Франківську місцевий референдум. Він врахує думку мешканців щодо нового проекту генплану.

 

Нагадаємо, як писало Побудовано в Франківську, в березі цього року міська рада дозволила внести зміни до генерального плану Івано-Франківська. Відтак, департамент містобудування, архітектури та культурної спадщини оголосив допорогову закупівлю на виконання робіт з розробки містобудівної документації по внесенню змін до генплану міста.

 

За результатами торгів, переможцем став Український державний науково-дослідний інститут проектування міст «ДІПРОМІСТО» імені Ю.М. Білоконя. Київське підприємство готове виконати роботи із внесення змін до генплану за 903 800, 26 гривень.

 

При цьому, що очікування вартість робіт складала 1 400 000 гривень.

 

Інформація аналітичної платформи «YouControl»

 

Довідково:

Генеральний план - це містобудівна документація, що визначає принципові вирішення розвитку, планування, забудови та іншого використання території населеного пункту.

 

Генеральним планом визначаються: 

потреби в територіях для забудови та іншого використання; 
потреба у зміні межі населеного пункту, черговість і пріоритетність забудови та іншого використання територій; 
межі функціональних зон, пріоритетні та допустимі види використання та забудови територій; 
планувальна структура та просторова композиція забудови населеного пункту; 
загальний стан довкілля населеного пункту, основні фактори його формування, містобудівні заходи щодо поліпшення екологічного і санітарно-гігієнічного стану; 
території, які мають будівельні, санітарно-гігієнічні, природоохоронні та інші обмеження їх використання; 
інші вимоги, визначені державними будівельними нормами.