Проект генплану Франківська обговорюватиметься на громадських слуханнях впродовж двох місяців

У Івано-Франківську оголосили про початок процедури збору пропозицій до проекту коригування генерального плану міста, який перед ухваленням на сесії міської ради винесуть на перший місцевий референдум.

Про це повідомив міський голова Руслан Марцінків. За його словами, міська влада зацікавлена у якнайширшому залученні громадськості до подання пропозицій і обговорення проекту коригування генерального плану міста, пише газета Західний кур'єр. 

 

Він також зауважив, що розроблення генерального плану – це великий комплекс робіт, які необхідно здійснити для того, щоб Івано-Франківськ продовжував динамічно розвиватися, адже, за прогнозами фахівців, за кілька років кількість мешканців обласного центру Прикарпаття може зрости зі 254 до 300 тисяч осіб.

 

«Міська влада хоче максимально порадитися з франківцями. Звісно, можливо, не всі бажання будуть враховані, бо на одну і ту ж ділянку може бути декілька пропозицій. Я розумію, що громада на місцевому референдумі може і не підтримати відкоригований генплан. Тоді ми будемо знову його доопрацьовувати. Якщо ж він буде підтриманий мешканцями і ухвалений на сесії міськради, то наша каденція буде його жорстко дотримуватися», – наголосив Марцінків.

 

Міський голова також додав, що пріоритетними у новому генплані повинні стати будівництво мостів та об’єктів соціальної інфраструктури – дитсадків, шкіл, дитячих майданчиків, розширення зелених зон і влаштування парків та скверів, розвиток вуличної мережі та дорожньої інфраструктури.


Пропозиції до генерального плану від структурних підрозділів міськвиконкому, юридичних та фізичних осіб прийматимуть до 1 вересня. Спірні питання розглядатиме спеціальна комісія, після чого узагальнені пропозиції винесуть на розгляд міськвиконкому. Ухвалені узгоджені рішення передадуть проектній організації для врахування у проекті генплану, який вона повинна представити до 1 грудня. Потім впродовж ще двох місяців проект генплану обговорюватиметься на громадських слуханнях у різних мікрорайонах міста, під час яких мешканці також зможуть висловлювати до нього свої зауваження та пропозиції.


На початку березня наступного року у Івано-Франківську вперше планують провести так зване консультативне опитування (фактично місцевий референдум) щодо проекту генплану, після чого документ винесуть на розгляд міської ради. Водночас міський голова зауважив, що це лише орієнтовний календарний план заходів з врахування пропозицій до проекту генплану, його обговорення та розгляду, який, в силу тих чи інших обставин, може зазнати  змін.


Нагадаємо, що процедуру збору пропозицій до проекту коригування генерального плану міста оголошують уже вдруге. Попереднього разу її проводили у 2015 році і тоді до проекту головного містобудівного документа надійшло майже півтори сотні пропозицій. Спеціальна узгоджувальна комісія на кількох своїх засіданнях розглянула 33 спірні питання. Найбільші дискусії тоді точилися щодо забудови територій поблизу міського озера, ринку на Тринітарській площі, переведення під житлове будівництво земель промислових та складських зон і відведення землі під кладовище в урочищі "Дем’янів Лаз".