Франківськ 100 років тому і сьогодні: готель Центральний. ФОТО


Відкритий у травні 1904 року, по сучасній вулиці Січових Стрільців, 4. Ініціали власника, бізнесмена Леона Кесслера, і рік будови донині викладені плиткою при вході: LK 1904, пише Ратуша.

 

Газети називали заклад справжньою перлиною оздобою міста на той час.

 

Він мав 36 елегантно умебльованих покоїв, газове освітлення, водопровід, ванни, телефон. Чи не першими його гостями були високі достойники, котрі прибули на інтронізацію єпископа Г. Хомишина: граф А. Потоцький і губернатор Галичини граф С. Бадені.

 

У 1906 році на першому поверсі було відкрито ресторан Анджея Лігензи, де вперше в місті гостям та жильцям готелю подавали меню. В 1912 році власник готелю Леон Кесслер продав шикарну кам’яницю Ш. Гюбнеру, але бізнес у того не пішов і в 1914 році він обміняв готель на пасаж на Собеського (Січових Стрільців, 16) Озіяша Єгера.

 

 

Справи пішли на покращення та прибутки родини Єгерів від готельного бізнесу виросли суттєво. Але в 1939 році прийшли совіти та готель націоналізували.

 

В післявоєнні роки в кам’яниці Кесслера уже функціонував готель “Червона Зірка” в підпорядкуванні міністерства оборони СРСР.

 

За часів незалежності назва готелю змінилась на “Зірку”, але це не вберегло його від руйнації та запустіння, як і більшість будівель підпорядкованих військовому відомству.

 

Заклад припинив своє існування у 2000-х, тільки на першому поверсі функціонують крамниці.