Франківськ 100 років тому і сьогодні: Будинок Реґенштрайфа. ФОТО


Краєзнавець, дослідник та засновник групи «Ретро Франківськ» Ігор МЕНІВ продовжує знайомити з архітектурною історією Івано-Франківська, зокрема, як змінилося наше місто за останнє століття.

 

Будинок Регенштрайфа ідеально підходить для першої розповіді, щоб розповісти про те, як не тільки час вносить кардинальні зміни у вигляд історичних кам’яниць, а й надзвичайні ситуації та наміри забудівників. Цей будинок є унікальним для міста, оскільки це одна з найдавніших кам’яниць за межами колишніх фортечних стін Станіславова.

 

 

Кам’яниця була збудована у 1827 році єврейським купцем Шмаєю Регенштрайфом на перехресті вулиць Собеського і Голуховського (Січових Стрільців — Чорновола). У 1850-х тут знаходилась чоловіча 4-класна школа. В цей час і до 1909 року власниками будинку були нащадки Шмаї. Потім за п’ять років будинок змінив п’ять власників. У 1886 році ресторатор Герман Басс відкрив там кав’ярню «Уніон».

 

У 1892 року заклад змінив власника, який дав йому назву «Ґабсбурґ». У 1918 кав’ярню викупив Маврикій Гаубеншток і зробив з неї ресторан. 1927 року ковбасник Миколай Волонтковський спорудив, вздовж фасаду (з боку сучасної вулиці Чорновола), видовжену прибудову. У цій будівлі, автором якої був архітектор Тадеуш Ковальський, містилися різні крамниці (зараз тут знаходиться аптека та різні торгові точки). Дах спочатку був плоским і використовувався як літня тераса ресторану Гаубенштока.

 

Наприкінці 1940-х ресторан ще працював і навіть славився добрим пивом. Згодом на першому поверсі споруди розмістилися крамниці ( “Овочі-Фрукти”, “Спорттовари”), а на другому — різні контори.

 

 

Сучасні історія будинку складна, десь навіть трагічна. 11 лютого 2012 року в кам’яниці впали перекриття між поверхами та горищем. На щастя, обійшлося без жертв.

 

У 2014 році обвалилася частина стіни другого поверху будинку. Нарешті в липні 2014 року Департамент архітектури видав містобудівні умови та обмеження на реконструкцію будинку (замість двоповерхового планувалось чотириповерховий). А у вересні 2014 року ДАБІ зареєструвала декларацію на початок робіт з реконструкції. Генпідрядником будівництва виступила будівельна компанія «Івано-Франківськміськбуд». Роботи не завершенні й до нині.