Експерт розповів, які квартири найчастіше купують українці

В Україні протягом останніх декількох років спостерігається попит на однокімнатні квартири.

Забудовники враховують це ще на стадії проектування чи постановки технічного завдання проектувальникам, розповів керівник професійного клубу забудовників A-realty B2BClub Руслан Земляний, пише Gazeta.ua.

 

"Кількість одно і двокімнатних квартир у будинку залежить від того, на який ціновий сегмент орієнтується проект. Крім того, має значення для чого купують квартиру. Щоб жити чи здавати в оренду. Водночас у різних районах бачимо інший розподіл квартирографії. Сьогодні в середньому 45% від загальної кількості квартир - однокімнатні. Близько 40% - двокімнатні квартири. 10-15% - три чи з більшою кількістю кімнат квартири", - каже Земляний.

 

За державними будівельними нормами мінімальна площа однокімнатної квартири 30 м². В економ-сегменті, який за інформацією експертів займає понад 80% ринку нерухомості, найпопулярніша площа - 35-40 м².

 

"Все частіше забудовники пропонують так звані європейські стандарти планування. Це квартири з більшою кухнею - 15-16, а то і більше квадратних метрів. Виділяють зону приготування їжі. Крім того, є зона, де родина може не лише їсти, а й відпочивати. За радянських стандартів цю функцію виконувала окрема кімната — вітальня. Таке планування дозволяє зменшити площу квартири без погіршення її функціонального призначення. Адже загальна площа має значення на стадії купівлі, ремонту, оплати комунальних послуг", - наголосив Земляний.

 

Експерт додав, що квартири найчастіше купують ті, хто працює у приватному секторі. Крім того, старше покоління допомагає дітям придбати житло.

 

"Ціна квадратного метра квартири не однакова у різних кварталах і вулицях в межах одного району. Крім того, вона змінюється залежно від стадії готовності житла на первинному ринку. В середньому квадратний метр однокімнатної квартири в економ сегменті коштує 20-21 тисячу гривень. Бізнес сегмент дорожчий на 30-50%", - підсумував Руслан Земляний.