Чому в Україні дорожчає житло в новобудовах

Будівельники вимагають підвищення зарплат, а будматеріали ростуть в ціні швидше продуктів.

Всі види будматеріалів з початку року подорожчали в Україні на 30%. І до осені чекати нічого хорошого не доводиться, тому що ціна зростає щомісяця, розповів порталу UBR.ua президент холдингової компанії «Київміськбуд» Ігор Кушнір.

 

Крім подорожчання будматеріалів, зросла і середня зарплата у будівельників. Це теж позначається на цінах квадратного метра на ринку первинного житла: вони продовжують рости. І не дивно, адже за підрахунками забудовника, в цілому на сьогоднішній день собівартість будівництва збільшилася відсотків на 25%.

 

«Квадратний метр виріс в ціні на 25%. І, думаю, буде дорожчати і надалі. Монолітне житлове будівництво в цілому дорожче, ніж цегляне. Але дорожчає все пропорційно», - говорить Кушнір.

 

Якщо раніше потенційним покупцям був сенс почекати кінця року, щоб підкупити собі «метрів» по ​​новорічних акціях, то зараз свята навряд чи згладять ситуацію.

 

«Долар виросте - «квадрат» виросте. Матеріали ще подорожчають - і «квадрат» подорожчає. По всій країні будматеріали дорожчають однаково. Поїде ще якась кількість будівельників в ту ж Польщу - знову ж подорожчає», - зазначив Ігор Кушнір.