Будівельна афера у Франківську: як в сім’ї військових відбирають квартиру


Живе в Івано-Франківську сім’я Савчуків. Мама Галина, тато Руслан, два сини Денис і Роман, невістка Анастасія. Старші Савчуки чотири роки гарували за кордоном, щоб купити квартиру. Потім ретельно підбирали, чемно оформили, вклали туди всі зароблені гроші.

 

Три роки чудово прожили в омріяній оселі. Аж раптом прийшли папери з суду, бо якийсь незнайомий їм Олександр Табахарнюк подав позов. Мовляв, він шість років тому, ще до попередніх власників, ще на стадії будівництва, уклав договір із забудовником, тож власник він, а не вони, пише Ратуша з посилання на Репортер.

 

А через тиждень настало 24 лютого 2022 року. Тато з одним із синів одразу пішли захищати Україну на фронті. Мама, як могла, захищала квартиру в суді. Але в серпні цього року Івано-Франківський міський суд ухвалив, що, незважаючи на всі їхні законні права, той чоловік… має більше прав. Мало того, за словами Галини Савчук, суддя Ірина Пастернак з посмішкою порадила їй «насолоджуватися життям».

Забудовник продає квартиру двічі

Спробуємо без зайвих емоцій викласти суть. Почнемо з дійових осіб.

 

Савчуки – звичайні франківці. Батьки працювали, діти вчилися, потім двоє чоловіків з родини пішли на фронт. 51-річний Руслан Савчук до ЗСУ був електрозварником, пані Галина  – домогосподарка, сини Денис і Роман працювали в інституті УкрНДІгаз. Протягом 25 років сім’я жила по зйомних хатах, мріяли про своє, заробили, купили.

 

44-річний Олександр Табахарнюк – успішний прикарпатський підприємець. За інформацією системи YouControl, засновник шести компаній. На 1 вересня цього року за ним зареєстровані 26 об’єктів нерухомості й вісім земельних ділянок. Там же написано, що має три легкових «Тесли» і бус «Мерседес». Судових справ у системі – 31. Основний вид діяльності – «Купівля та продаж власного нерухомого майна».

 

Спірна квартира розташована у Франківську, на вулиці Каменярів (біля польського костелу), має загальну площу 98 квадратів. Житло гарне, люди робили для себе.

 

У позовній заяві Табахарнюк стверджує, що ще 4 жовтня 2016 року він уклав договір із забудовником Михайлом Пірусом «про купівлю-продаж нерухомого майна (квартири), яке буде створене у майбутньому». Тобто, за логікою, квартири ще не було. Але того ж дня вони оформили акт прийому-передачі, підприємець, за його словами, передав забудовнику всі гроші готівкою – 571 345 грн.

 

Проте потім, як стверджує Табахарнюк, він дізнався, що Пірус7 грудня 2016 року продав ту саму квартиру сім’ї Ольшанецьких. Інна та Андрій Ольшанецькі зробили все як має бути, зокрема внесли дані в Державний реєстр майнових прав, і заходилися робити ремонт. Табахарнюк взявся «розбиратися» з Пірусом. Той обіцяв або повернути гроші, або надати іншу квартиру. А потім просто виїхав за кордон. Нині знайти його як мінімум дуже складно. Як і Ольшанецьких – вони не в Україні.

 

Як знайти те, чого нема

У 2019 році саме в Ольшанецьких купили житло Савчуки.

 

Ми дуже ретельно підбирали квартиру, спершу від двох відмовились, – розповідає Галина Савчук. – Зрозумійте, ми з чоловіком чотири роки працювали на неї за кордоном. Спершу в Польщі, потім в Ізраїлі. Кожен на двох роботах, спали по шість годин, гроші пересилали дітям, а ті складали. Нарешті знайшли квартиру. Я ходила до двох нотаріусів, аби все перевірили, усі реєстри – ніякого Табахарнюка там не було.

Як каже адвокат Савчуків Володимир Круць, вони не мали жодного шансу виявити ще якогось «підводного» власника. Як знайти те, чого нема в реєстрах?

 

Коли Савчуки купували квартиру, вони, як і будь-хто інший на їхньому місці, мали перевірити що? Навіть не вони, а нотаріус. Чи існують у держреєстрі якісь обтяження – позови, стягнення тощо, – пояснює адвокат. – Але там нічого не було, квартира чиста! І нічого більше вони фізично перевірити не могли.

 

Чому Олександр Табахарнюк одразу не реалізував своє право у реєстрі – велике питання. Він каже, що квартиру збирався продавати, дані в реєстр планував внести перед продажем.

 

Але тут є важливий нюанс.

Він називається – строк позовної давності. У цій справі – три роки. І дуже важливо, коли саме Табахарнюк дізнався, що квартиру, яку він нібито купив у Піруса, той продав іншим.

 

Отримавши позов, Савчуки звернулися до поліції щодо порушення кримінальної справи за ознаками шахрайства. Бо вони вважають це аферою. Справу відкрили. Табахарнюка викликали на допит.

 

Згідно з протоколом від 29 серпня 2022, він сказав, що у 2017 році виявив у квартирі чужих людей, які робили там ремонт. Скільки років до позову до Савчуків? П’ять. На цьому суд мав би спитати, чого ж він вичікував, і відмовити в позові. Чому цього не сталося? За словами Володимира Круця, суддя просто не звернула на це уваги. Чому? А це також питання, на яке наразі немає відповіді.

Феміда бачить, але не все

Богиню правосуддя зазвичай малюють з зав’язаними очима. Пов’язка є символом неупередженості. Але є відчуття, що тут Феміда підглядала.

 

З одного боку – люди, які нічого не порушили, але мають шанс втратити все. З іншого – профі з нерухомості, який роками чогось чекав і чомусь не вніс майно в реєстр. Ще забудовник, з яким підприємець був знайомий, і який двічі продав один товар. Десь поруч з ним попередні власники. Ці, продаючи квартиру, не зізналися, що вона спірна. І в результаті суд не бере до уваги доводи Савчуків і стає на бік Табахарнюка.

 

У пресслужбі Івано-Франківського міського суду повідомили, що, за кодексом суддівської етики, суддя не може коментувати власні рішення. Суддя-спікер – може, але для цього мусить розібратись у справі. Отже, чекаємо.

 

Руслан Савчук доліковує ногу. Якщо через 30 днів його визнають придатним, то повернеться на фронт. Говорити йому складно через емоції. Єдине, каже, тепер уже не впевнений, що матиме куди повертатись з війни. Його син Роман після фронту також лікується. За словами мами, «там ще складніше», але просить без деталей.

 

Сама Галина Савчук не може стримати сліз. Вона не просто ображена, вона здивована несправедливістю.

Що це за суди такі?! – питає жінка. – Я потім звернулася до судді, а вона посміхнулась і каже: «Насолоджуйтеся життям». Та в мене чоловік і син на нулі, квартиру відбирають, а я маю насолоджуватися життям?! А вона знов засміялась і питає: «А що таке нуль?». А потім сказала, що Бог є і він усе бачить.

 

Зараз Савчуки готуються до апеляції. Пані Галина каже, квартиру не віддасть.

 

Олександр Табахарнюк по телефону говорив дуже спокійно. Каже, він тут теж жертва. А чому суддя Пастернак прийняла саме таке рішення, мовляв, краще питати у неї.

 

Не треба в мені шукати якогось великого злодія, – говорить Табахарнюк. – Ніякого кайфу від цієї ситуації я не отримую. Але мушу захистити свої права та інвестиції. Те, що нас стикнули чолом з людьми, які просто стали жертвами, так само, як я, – ну така життєва ситуація, дурнувата. 

 

Дві деталі наостанок

Нагадаємо, за інформацією Олександра Табахарнюка, він купив цю квартиру сім років тому за 571 345 грн. Згідно з незалежною оцінкою, її ринкова вартість на 18 травня 2023 року – 2 205 083 грн.

 

У 2019 році цей підприємець уже був «героєм» статті у медіа. Тоді він відібрав квартиру у пенсіонерки.

 

Я людина не бідна, але теж мають бути якісь межі. Я намагався домовитися. Виніс з цього випадку урок на вже життя, – сказав тоді Табахарнюк журналістці.

 

P.S.  Пресслужба Івано-Франківського міського суду вже після публікації надіслала коментар:

«Рішення ще не набрало законної сили. Сторони мають право на оскарження. На даний час ще з апеляції повідомлення не надходило. Крім того, якщо сторонам не зрозуміле рішення, вони можуть звернутись з заявою про його роз’яснення. Це рішення прийнято на основі тих, які надходили до нашого суду з апеляції та касаційної інстанції. Тобто вищі рівні розтлумачують його саме так, як ухвалила суддя».