Боротьба з будівельними аферами - ВРУ підтримала законопроект, який захищає інвесторів при купівлі житла


Законопроект, який захищає інвесторів при купівлі житла. Верховна Рада України сьогодні у першому читанні 322 голосами підтримала проєкт закону №5091 про захист інвесторів у житлову нерухомість.

 

Його ініціаторами стала група народних депутатів, до якої увійшов народний депутат України Ігор Фріс. Він виписував блок у  сфері нотаріату та державної реєстрації прав та обтяжень. 

 

Законопроект «Про гарантування речових прав на об’єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому» передбачає правові механізми та гарантії забезпечення речових прав на об’єкти незавершеного будівництва та майбутні об’єкти нерухомості.

 

«Забудовник вже не зможе підсунути людям "кота в мішку". Щоб продавати квартири забудовник повинен, як мінімум, зареєструвати об’єкт будівництва і кожну квартиру як окремий об’єкт майнових прав. А також гарантувати майбутнім покупцям, що вони отримають саме той об’єкт, за який платять. Без дозвільних документів квартиру, яка буде збудована з моменту прийняття цього закону, продати буде неможливо. Також ми передбачили, що люди отримають захист вже з моменту оформлення договору, тобто вони одразу стануть власниками спеціального майнового права на майбутню квартиру», - підкреслив Ігор Фріс.

 

Як зазначається в пояснювальній записці до законопроекту, прийняття закону дозволить створити прозорий механізм залучення коштів фізичних та юридичних осіб у будівництво, зокрема запобігти подвійному продажу приміщень, продажу об'єктів, на які не було підтверджено право на виконання будівельних робіт.

 

Закон також дозволить запобігати зміні технічних характеристик об'єкта будівництва без згоди осіб, які придбали приміщення в ньому.