Знайомимось з історичними будівлями Івано-Франківська: будинок страхового товариства "Флоріанка"


Краківське товариство взаємних убезпечень «Флоріанка» відкрило своє представництво у Станиславові 15 травня 1900 року в будинку Ґольдфельда по вул. Ґолуховського, 1 (тепер вул. Чорновола).

 

Спочатку в представництві працювало 28 урядників, які прибули зі Львова. З нагоди відкриття свого представництва у Станиславові товариство пожертвувало 200 корон на користь убогих мешканців міста. Діяли також значні знижки на страхові послуги – до 30%. Для популяризації своїх послуг товариство використовувало й небанальні методи.

 

Так, у грудні 1911 року воно стало одним з організаторів балу, на який запросили всю світську публіку міста. У «Флоріанці» довший час працював відомий станиславівський історик і публіцист Юстин Сокульський.

 

Директором станиславівського представництва «Флоріанки» був Матеуш Пілецький. Він став дуже шанованою особою в Станиславові й користувався у місті повагою. В 1904 році Пілецький став депутатом міської ради Станиславова.

 

«Він обдарований енергією, жвавим темпераментом і великою ретельністю до виконання своїх службових обов’язків, – писав «Кур’єр станиславівський» – Тому можна не сумніватися, що його діяльність у якості радного буде успішною».

 

Справи «Флоріанки» у Станиславові йшли так добре, що у 1903 році товариство почало будівництво власної резиденції згідно з проєктом архітектора Яна Кудельського (тепер вул. Грушевського, 7).

 

Кошти будівництва складали 115 тис. корон без вартості ґрунту. Будівництво було завершене у 1904 році.

 

 

За ескізами Кудельського львівський скульптор Петро Гарасимович виконав на даху кам'яниці хвилеподібний аттик з експресивними маскаронами. Головний вхід розташований у наріжній частині будинку і над ним аттик був вищим, а також існував рельєфний напис: «Товариство взаємних убезпечень у Кракові».

 

 

Перед початком Другої світової війни, 1 липня 1939 року у будівлю в'їхало Станиславівське повітове староство, яке до того не мало власного приміщення.

 

При німцях у будинку теж працювали повітові чиновники. У 1945 році був заснований Станіславський державний медичний інститут, корпуси якого були розкидані по всьому місту.

 

З 1951 року фізіологічний корпус розташувався у колишній «Флоріанці» й існує там дотепер.

 

І. Бондарев, М. Головатий «Слідами старого Станиславова. Флоріанка