Знайомимось з історичними будівлями Івано-Франківська. Садиба Яхна. ФОТО

Розташована у центральній частині міста, на межі колишніх Середмістя і Галицького передмістя, на фундаментах фортечного муру.

Складалася з трьох житлових будинків: головного на вул. Низовій, 4 та двох на вул. Новгородській (№ 14 і 16). До садиби належав також нинішній громадський сквер, уся вона була оточена парканом.

 

Першим відомим власником від початку 19 ст. був Ф. Ґуравський, наступним – його зять І. Яхно.

 

Го л о в н и й  б уд и н о к, 1 8 9 3. Вул. Низова, 4. Розташований з незначним відступом углиб від червоної лінії забудови. Зведений І. Яхном на вільній ділянці. Є найпізнішою з трьох споруд садиби. Зазнав сильних пошкоджень під час Першої світової війни.

Ж и т л о в и й  б уд и н о к, 1 8 6 8. Вул. Новгородська, 14. Наріжний, на червоній лінії забудови. Споруджений Ф. Ґуравським. Мав дев’ять кімнат, дві кухні, двоє сіней і одну комірку. Тепер тут магазин взуття "Львів’янка".

Ж и т л о в и й  б уд и н о к, 1 8 8 8. Вул. Новгородська, 16. На червоній лінії забудови. Зведений І. Яхном. Мав п’ять кімнат, кухню, сіни, комірку.

 

Яхно Іван (1840–1906) – визначний учений-біолог, один із творців української природничої термінології, доктор філософії, почесний член наукових товариств у Берліні та Відні. Працював викладачем учительської семінарії, був одним із засновників філії «Просвіти» у Станиславові (1877). Похований на старому міському кладовищі (нині Меморіальний сквер).

 

Звід пам’яток Івано-Франківської області. Івано-Франківськ і села міської ради. – Кн. 1. Пам’ятки археології, історії та мистецтва. – Івано-Франківськ: Лілея-НВ, 2016. – С. 141-143.