За 9 місяців 2016 року третина будівництв в Україні відбувалась з порушеннями - ДАБІ

На виробничій нараді Держархбудінспекції підсумували результати роботи державної установи за основними напрямками діяльності в січні-вересні, а також у ІІІ кварталі 2016 р.

Зокрема, за 9 місяців поточного року Деражрбудінспекція видала 3,8 тис. ліцензій на провадження господарської діяльності у сфері будівництва, що на 31% більше ніж за аналогічний період минулого року. Найбільше ліцензій видано в Києві (1,3 тис.), Дніпропетровській (423) та Київській (359) областях.

Також в січні-вересні 2016 р. Держархбудінспекція здійснила більше 18 тис. планових та позапланових перевірок об’єктів будівництва та на 5,8 тис. об’єктах виявила порушення містобудівного законодавства, що на 20% більше ніж за аналогічний період минулого року. Таким чином, третина будівництв в Україні відбувалась з порушеннями. Порушників оштрафовано на загальну суму 205,8 млн. грн.

У ІІІ кварталі 2016 р. ДАБІ опрацювала 50,7 тис. дозвільних документів у сфері будівництва. З них 13,8 тис. повідомлень та 21,6 тис. декларацій про початок виконання будівельних робіт, 14,8 тис. декларацій про готовність об’єкту до експлуатації, 285 дозволів на будівництво, а також 189 сертифікатів готовності закінчених будівництвом об’єктів.

Підводячи підсумки виробничої наради, Голова Держархбудінспекції Олексій Кудрявцев звернув увагу керівників територіальних органів на необхідність активізації процесу децентралізації сфери держархбудконтролю.

«Слід докласти максимум зусиль, щоб до кінця року усі обласні центри України отримали нові містобудівні повноваження. Вже незабаром ми передамо такі функції Дніпру, Черкасам, Житомиру та Сумам. Сподіваємось, що влада інших великих міст зробить крок назустріч власним громадам та виявить бажання розширити свої можливості з контролю над будівництвом», - заявив Олексій Кудрявцев.

Також він підкреслив важливість здійснення ДАБІ функції держархбуднагляду над новоутвореними органами при виконкомах місцевих рад. Олексій Кудрявцев закликав керівників територіальних органів здійснювати активний моніторинг професійного рівня службовців, які працюють в системі архбудконтролю , щоб підтримати рівень послуг, які надає держава, на високому рівні.

Голова Держархбудінспекції нагадав про важливість виконання його особистого доручення щодо недопустимості фактів повторного повернення на доопрацювання документів декларативного характеру на нескладні будівництва. Зокрема, в ІІІ кварталі поточного року найкраще це доручення виконали територіальні органи Кіровоградської, Чернігівської, Вінницької, Волинської та Харківської областей.

Прес-служба ДАБІ України