Які будівельні роботи з нерухомістю можна здійснити без отримання дозволів. Перелік

Кабінет міністрів України ухвалив перелік будівельних робіт на житлових об'єктах незначного класу наслідків СС1, які можна вести без отримання дозвільних документів, а після завершення будівництва такі об'єкти не підлягають введенню в експлуатацію.

Про те, які будівельні роботи по виведенню житлового майна та облаштування навколишніх територій можна вести без отримання дозволів, пише портал Domik.ua.

 

Відповідно до постанови кабінету міністрів №406 від 07.06.2017, без отримання дозволів можна проводити роботи виключно на спорудах, які відносяться до класу СС1 - об'єкти з незначним класом наслідків.

 

Роботи в будівлях. У будівлях зазначеного класу наслідків СС1 без отримання дозволів можна вести такі роботи:

переобладнання та перепланування житлових будинків та приміщень, нежитлових будинків, споруд та приміщень, якщо ці роботи не передбачають втручання в огороджувальні та несучі конструкції або інженерні системи загального користування;

заміна відповідно до будівельних норм крівлі будинків і споруд;

технічне переоснащення відповідно до будівельних норм внутрішніх систем опалення, вентиляції, водопостачання, водовідведення, газопостачання (включаючи спеціальне), систем, що забезпечують функціонування будинків і споруд;

обладнання та переобладнання будинків і споруд приладів окремого обліку енергоносіїв, гарячого та холодного водопостачання;

заміна існуючих віконних, балконних та дверних блоків;

 

Роботи з інженерними системами. В документі визначено перелік об'єктів класу наслідків СС1, на яких без дозволів можна вести роботу з підключення та приєднання до інженерних мереж:

індивідуальні житлові будинки; садові, дачні будинки; господарські будівлі та споруди; гаражі, розташовані на присадибних, дачних та садових земельних ділянках, та ділянках для будівництва індивідуальних гаражів.

 

Допустиме будівництво споруд без фундаменту: навіси, бесідки, палатки, накриття, сходи, перевали, теплиці, літні душові, гаражі.

 

Допустиме будівництво споруд із виїмкою землі без фундаменту. До даної категорії віднесено роботи на індивідуальних житлових, садових та дачних ділянках по створенню таких споруд: колодязі, вигрібні ями, свердловини, паркани, басейни, погреби, тераси, ворота.

 

Роботи без дозволів по благоустрою. Не вимагають дозволу такі роботи по благоустрою територій поруч з житловими будинками: демонтаж будинків та споруд без подальшого будівництва, які не є підготовчими роботами, і без порушення експлуатаційної придатності інших будівель та споруд.

 

Роботи без дозволів на відновлення благоустрою. Без дозволів допустимо вести роботу по відновленню таких об'єктів:

у дворах або в межах мікрорайонів дитячих та спортивних майданчиків;

майданчики для відпочинку людей;

площадки для вигулу домашніх тварин;

площадки для обслуговування багатоквартирних житлових будинків.

 

Також йде мова про можливість вести без дозволів на будівництво засобів безперешкодного доступу інвалідів та осіб з обмеженою рухливістю до об'єктів житлово-комунального та громадського призначення.

  

Крім того, без отримання дозволів можна проводити роботи по розміщенню на поверхні будинків та споруд елементів телекомунікаційних систем та кріпильних пристроїв для антен.