В Україні скасували категорії складності об'єктів будівництва

Верховна Рада затвердила закон про зменшення кількості категорій об'єктів, що будуються. Тепер замість п'яти категорій складності буде три типи наслідків.

Днями Верховна Рада України підтримала законопроект №4733-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення містобудівної діяльності». За даний закон проголосували 238 депутатів. Закон вступає в силу з дня його публікації. У зв'язку з прийняттям закону, як забудовників, так і інших гравців будівельного ринку, очікують суттєві зміни, пише портал domik.ua.

 

Основним нововведенням став перегляд критеріїв складності об'єктів будівництва. До прийняття вищевказаного нормативного акту в Україні, згідно зі ст. 32 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» діяли 5 категорій будівельних об'єктів. Для отримання певної категорії досить було вказати це в проектному документі, який підписувала архітектурна компанія і замовник будівництва. Таким чином, будівельні компанії практично самовільно привласнювали собі ту чи іншу категорію складності роботи зі зведення об'єкта.

 

Прийнятий закон встановлює нову модель типологізації об'єктів будівництва:

I і II категорії складності скасовані, замість них об'єкти вважаються незначними (CC1);

III і IV категорії стають об'єктами із середніми наслідками (CC2);

об'єкти V категорії складності відносяться до об'єктів зі значними наслідками (CC3).

 

Раніше присвоєння категорії будівництва було полем для спекуляції. Дуже часто об'єкти 4-5 категорій складності подавалися в проектній документації під 3-й. Тобто, забудовники штучно занижували категорії об'єктів.

 

Автори законопроекту запропонували скасувати категорії складності об'єктів будівництва, і замінити їх, на об'єднані типи наслідків. Крім того, з триетапної дозвільної системи «повідомлення-декларації-дозвіл» прибрали етап «декларації», чим спростили процедуру отримання дозволу на будівництво в цілому.

 

Внаслідок прийняття закону дозвільна процедура зводиться до наступного:

об'єкти, які мають будівельний паспорт - подача повідомлення про початок проведення будівельних робіт;

об'єкти, які раніше відносилися до I-III категорій складності - затвердження органом ДАБІ декларації про початок виконання будівельних робіт;

об'єкти будівництва, які раніше відносилися до IV і V категорій складності - видача замовнику органом ДАБІ дозволу на виконання будівельних робіт.