Як знайти житло у Франківську - поради експертів

Знайти житло — ціла історія. З посередником дорого, а самостійні пошуки можуть розтягнутися на місяці.

Ринок оренди житла в Івано-Франківську по-справжньому оживає лише двічі на рік: у червні, коли студенти їдуть додому, та в серпні-вересні, коли приїжджають першокурсники. Саме ці часи посередники люблять найбільше — багатьом житло потрібне терміново, тож торгуються клієнти рідко.

Одна з проблем, з якою одразу зіштовхуються шукачі квартир — це наплив переселенців зі східних областей України і курс валюти. Багато власників житла перестраховуються та пропонують оренду за долари або євро. Не зважаючи на це, добрі варіанти таки бувають — і дешево, і в центрі міста.

Найперше — обдзвонити знайомих. Якщо це не допомогло, то переходимо до нового етапу — шукаємо через соцмережі. Там достатньо спільнот, де квартири пропонують самі власники. Хоча іноді «власниками» виявляються посередники. Ще варіант — сайт olx.ua, не на правах реклами, а таки дієвий спосіб знайти житло.

«Власники попросили з’їхати з квартири, тому терміново мусів шукати іншу, — розповідає торговий агент Богдан Капущак. — Купив газету з оголошеннями, зателефонував туди і почув у відповідь, що то агентство нерухомості. Запропонували прийти за адресою і все вирішити на місці».

Уже в агентстві, каже Богдан, йому запропонували підписати договір про інформаційні послуги. Взяли 600 грн, за ці гроші обіцяли місяць шукати для нього квартиру, щотижня пропонуючи варіанти. Дівчина-адміністратор пояснила принцип роботи: до них звертаються орендодавці, агентство ж шукає їм клієнтів.

«Мені одразу ж дали аркуш паперу з описом квартир і телефонами власників, — продовжує Богдан Капущак. — Сказали, що більше контактів дадуть через тиждень. Так кілька тижнів поспіль я дзвонив на телефони, які мені пропонували — номери або не обслуговуються, або квартири вже здані. Зрозумів, що мене ошукали, але — договір написаний грамотно, бо я дав їм гроші, а вони мені інформацію. Квартиру знайти ніхто не обіцяв. Тому знову звернувся до посередників, але вже нормальних».

Нормальними посередниками Богдан вважає таких, які добре роблять свою роботу.

«Дали мені номер жінки, кажу, хочу квартиру однокімнатну, сказав ціну і вже назавтра перевозив речі. Звісно, грошей втратив, але по-іншому не зміг», — резюмує хлопець.

 А от студенти Ігор і Назар (прізвище хлопці просять не називати, бо соромно) скористалися банальною схемою обману посередників.

«Усі найкращі варіанти все одно у них, — розповідає Ігор. — Купили газету, домовились з маклерами глянути на квартиру. Я пішов на зустріч, подивився, покрутив носом, сказав, що ще зателефоную. І так кілька разів. А потім друг шукав власників квартир через сусідів. Одного разу просто у дверях лишив записку: «Орендую вашу квартиру». У ній ми вже півроку і живемо».

Фірм, які пропонують знайти житло, у Франківську не бракує. Квартир для оренди — сотні.

«Звернутись до посередника — це оптимальний спосіб знайти житло, — хвалить свою агенцію маклер Оксана Іванюк. — Маємо багато варіантів: одно- і багатокімнатні квартири, є класу «люкс», є «економ». Замість вас знайдемо те, що шукаєте».

Пані Оксана переконує, що за свою роботу «багато не бере» — половину суми від оплати за перший місяць оренди.

«Ось, наприклад, цей варіант, — маклер повертає монітор комп’ютера. — Вулиця Коновальця, дві кімнати, власники їдуть за кордон, квартира ніколи не здавалась, ремонт, автономне опалення. Студентів не хочуть, малих дітей також. Здають лише тим, хто працює. Недорого — 2700 грн. І нам за послуги 1350, розумієте?».

Запитуємо, чи є дешевше. Маклер пропонує квартиру на Каскаді (новобудова без меблів, зате індивідуальне опалення), на Пасічній (заходите й живете, але там іноземці були, все понищили), на Довженка (чотири спальних місця, нормальний стан, радянський). Є варіанти і в центрі — 1200 грн за двокімнатну квартиру. Правда, там пічне опалення (взимку дрова рубати!) і до туалету треба бігти з десяток метрів по балкону.

Хто хоче жити з шиком, той квартиру знайде точно. Елітне житло здають у новобудовах, зазвичай з дорогим ремонтом. Таким бізнесом займаються заробітчани, які купили хату, зробили ремонт і знову поїхали за кордон. Або ті, хто свідомо вкладає гроші в нерухомість. Такі квартири коштують 200-400 доларів на місяць, їх зазвичай винаймають іноземні студенти. Але живуть по шестеро, сусіди на них жаліються…

Ще один вихід — орендувати квартиру «з господинею». Власникам таке «сусідство» подобається, а мешканцям — не дуже.

«Я вже три роки здаю кімнату заочникам, — каже пенсіонерка Оксана Безноженко. — Раніше там жив онук, тепер — два студенти під час сесії. Дають мені по 600 грн кожен, то так і виживаю».

«А мені не пощастило з господинею, — розповідає студентка Галина Метлюх. — Після опівночі світло треба виключати, музику слухати не можна, гостей не водити, додому приходити вчасно. То я собі вирішила, що за 700 грн можу і з дівчатами на квартирі жити, а не як у в’язниці».

Загалом, оренда однокімнатної квартири у Франківську коштує від 1200 до 5000 грн за місяць. За двокімнатну треба викласти від 1500 до 8000 грн. Оптимально — 2500 грн. У квартирі за такі гроші є бойлер, усі меблі й побутова техніка. З індивідуальним опаленням — дорожче.

Зрозуміло, що, об’єднавши зусилля із знайомими чи друзями, можна зекономити, адже ціни  на одно- та двокімнатні квартири не дуже й відрізняються. Договір оренди радимо підписувати тільки з власником, а не з його родичами чи ріелтором.

Репортер