Як змінювались ціни на житло в Івано-Франківську у 2021-му та чого чекати у наступному році


У 2021 році вартість нерухомості повільно, але зростала в усьому світі, і Україна не стала винятком.

 

Попри велику кількість пропозицій і менший, ніж зазвичай попит, продовжували зростати ціни на квадратні метри і в Івано-Франківську.

 

В останні роки у місті зводиться настільки багато нового житла, що значна частина квартир, чекаючи на покупців, місяцями стоїть порожньою. Що відбувалось з прайсом на новобудови Івано-Франківська та що очікує первинний ринок нерухомості у 2022-му, читайте нижче. 

 

Яке житло подорожчало найбільше 

 

У першому півріччі поточного року зафіксовано збільшення цін на квадратні метри в середньому на 5-7%. Як зазначають експерти, суттєво збільшились розцінки на оселі бізнес-класу. Готові квартири в цьому сегменті подужчали на 5%, тоді як за житло на етапі будівництва потенційним покупцям доведеться викласти майже на 12% більше, ніж наприкінці 2020-го.

 

Якщо говорити про нерухомість комфорт-класу, то об’єкти на стадії зведення виросли на 5,3%, а вже здані квартири такого класу подорожчали на 3%. А от прайс на квартири в еліт-сегменті залишився майже незмінним, хоча в окремих забудовників було зафіксовано коливання на 1,5-2%.

 

Ситуація у Франківську показує тенденції зі збільшенням цін на новобудови України та загальний стан справ у світі.

 

Чого очікувати у наступному році 

 

Активне забудовування міста й дещо знижений попит, яким відзначився рік, що минає, не повинні вводити тих, хто планує купівлю житла, в оману. Суттєвого зниження цін на нерухоме майно первинного ринку очікувати не варто ані цьогоріч, ані у 2022-му.

 

Кінцеві ціни за квадратний метр фахівці наразі прогнозувати не беруться, адже на остаточний прайс впливає чимало факторів, як-от: 

стадія будівництва;

розташування житлового комплексу;

категорія квартири (комфорт, бізнес, еліт);

планування оселі. 

 

Окремі спеціалісти запевняють, що протягом наступного року ціни на житло у Франківську зростуть с середньому на 7-7,5%, тому з придбанням квартири радять не зволікати.

 

Чому забудовники не знижують розцінки в умовах падіння попиту 

 

Подорожчання об’єктів нерухомості стало однією з найголовніших причин падіння попиту на них. Хтось відкладає покупку в надії на зниження вартості омріяної оселі, а хтось, не передбачивши підвищення розцінок, тепер просто не може собі дозволити викласти зайвих 100-200 тис. грн.

 

У результаті чимало новозбудованих квартир в Івано-Франківську так і залишаються непроданими. Будівельні компанії не поспішають робити свої об’єкти більш доступними насамперед тому, що в останні півтора року значно зросла собівартість квадратних метрів.

 

Дорожчими стали не тільки будматеріали, а й праця будівельників, особливо коли мова йде про спеціалістів.

 

Фахівці з нерухомості відзначають, що українців, готових купити власне житло, сьогодні не бракує. Проте покупці, прагнучи зекономити, шукають дешевші пропозиції. Подорожчання житла у першому півріччі 2021-го значно перестрибнуло очікування та купівельні можливості громадян.

 

Відчутне падіння попиту, за словами експертів, має стати зрозумілим сигналом для девелоперів, що споживачі не готові купувати квадратні метри за будь-яку ціну. Стримувальним фактором для подальшого зростання цін на новозбудовані житлові комплекси може стати черговий локдаун та загострення ситуації з COVID-19 в Україні.

 

Крім того, зимові свята й кілька тижнів, що їм передують, традиційно є періодом затишшя у бізнесі з реалізації нерухомості, особливо на первинному ринку.