Як тихо та надійно отримати землю під багатоповерхівки – історія успіху міського депутата Романа Харука

«Побудовано в Івано-Франківську» описує схеми, згідно яких ви будь-де зможете побудувати житло. Вам тільки потрібно стати депутати від партії, що має більшість, і мати пристойну суму в кишені. Вивчати містобудівну документацію – не обов’язково. Її можна змінити. На засіданні міської ради депутати прийняли зміни до відкорегованого детального плану території мікрорайону №7 (вулиці Калуське шосе – Горбачевського – Ціолковського).

Команда «Побудовано в Івано-Франківську» вирішила проаналізувати, які зміни чекають на даний мікрорайон. А в процесі аналізу, натрапила на доволі цікаві факти.

На сайті департаменту архітектури та містобудування ми знайшли проект діючого детального плану території мікрорайону №7.

Згідно чинного ДПТ, дозволено будівництво ряду багатоповерхових житлові будинків, неподалік від церкви. Решта території віддана під садибну забудову, або ж під громадські чи виробничі об’єкти. При прийнятті проекту, не обійшлося без казусів. Виявилося, що в новій редакції ДПТ «забули» вказати багатоквартирний житловий будинок, який будується на даний момент, та дорогу. Однак при голосуванні, депутати приймали проект із врахуванням зауважень. В новому редакції детального плану території з’являються ще ряд багатоповерхівок.

Ми вирішили дослідити, хто ж збирається будувати нові будинки. За інформацією з кадастрової карти України, майбутнє будівництво проводитиметься на двох земельних ділянках, площами 0,404 га та 0,45 га. Обидві знаходяться в приватній власності.

 

Ділянка з кадастровим номером 2610100000:01:004:0055, була продана на аукціоні 15 березня поточного року.

Відповідно до земельного кадастру її власником став Громов Володимир Олександрович.

Начебто нічого незвичного, тож йдемо далі.

Друга ділянка, з кадастровим номером 2610100000:01:004:0054 привернула нашу увагу. Справа в тім, що її власником являється депутат міської ради – Харук Роман Романович.

Цікавою ця ділянка стає, ще з моменту, як Роман Романович її отримав у свою власність. Адже, під час купівлі даної земельної ділянки, не обійшлося без порушень. Пан Харук придбав дану землю на аукціоні, ще в квітні 2015р. Однак, аукціон, проводився без преси, і без оголошення про проведення на офіційному сайті. А цього вже достатньо, щоби вважати результати торгів недійсні. Складається враження, що тоді вирішили просто і «по-тихому» продати землю для своїх. Нагадуємо, що на той момент, Роман Романович теж був депутатом міської ради.

Щоправда, «по-тихому» тоді не вийшло. На цей факт звернули увагу представники громадськості. Вилилось це в написання постів, у соціальній мережі фейсбук.

Однак, ніякої реакції зі сторони влади не було. Здавалося би, ну що тут такого – купила собі людина ділянку, можливо побудує там приміщення для власного бізнесу. Все начебто логічно. Адже цільове призначення обидвох ділянок - для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови. А отже, на цій землі не дозволяється будувати житлові будинки. Втім саме житло є найбільш прибутковою сферою діяльності у будівництві. І Роман Романович, чудово про це знає. Отож залишається проблема, з цільовим призначенням землі. Начебто кінець історії. Але для «своїх» людей завжди знайдуться шляхи. Даним уточненням ДПТ, фактично цільове призначення ділянки змінюється. Після прийняття змін, на сумнівній землі, цілком легально можна розпочати будівництво житла. Схоже на те, що в депутатському кріслі пан Харук відстоює не інтереси громади, а свої власні.

На засідання, Роман Романович проголосував «за» по даному рішенню, яке стосується його приватної власності. А в українському законодавстві, для таких випадків є доволі чітке визначення – конфлікт інтересів. А це може мати наслідки, аж до позбавлення депутатського мандату. Нагадуємо вам, що за такою ж самою схемою, збираються віддати під забудову територію за адресою Макогона 23а.